Valeriu Paşa: Eforturile R.Moldova de combatere a pandemiei trebuie cuplate la cele ale României, nu ale Chinei sau Rusiei

România şi UE sunt singurele care au interes nemijlocit să ajute R. Moldova în stăvilirea virusului PCC. Iar elucubraţiile cu China şi Rusia trebuie terminate. Acestea au doar interes să profite de momentul de slăbiciune al ţării, afirmă Valeriu Paşa.
Valeriu Paşa - activist civic de la Chişinău
Valeriu Paşa - activist civic de la Chişinău (facebook.com/Valentina Ursu)

Preşedintele Igor Dodon a anunţat luni, 23 martie, că în perioada următoare Republica Moldova va primi din China şi Rusia ajutoare pentru combaterea epidemiei cu virusul Wuhan, mai nou numit şi virusul Partidului Comunist Chinez (PCC).

„Igor Dodon ne anunţă festiv că ne va ajuta China şi Rusia să depăşim criza asta. Oare care le-ar fi motivaţia să ne ajute 'taman pe noi'? Sau poate Igor Dodon vrea să ne convingă că marile puteri acţionează din 'dragoste de oameni' şi nu reieşind din propriile interese?

Sau asta pentru că el e aşa 'lider genial' şi se rupe Putin şi Xi în zece ca să-l mai ţină un mandat? Pe naiba!”, scrie într-un editorial pentru cotidianul.md, expertul şi activistul Valeriu Paşa.

În opinia acestuia, China ar putea să dea ceva Moldovei doar în schimbul unor cedări pentru care ne va părea rău foarte curând. China nu îţi cere reforme şi democraţie în schimbul ”investiţiilor”, îţi cere pământ, resurse şi obligaţiuni din partea guvernului, să le execuţi orice dorinţă de acum înainte. Pentru China, R. Moldova este doar un teritoriu.

„Rusia? Tot pe vechi. Doar că acum se adaugă că nu le este 'de noi'. Au obiective mai mari. Rusia acum vede oportunitatea de a-şi atinge obiective strategice mult mai importante decât menţinerea Moldovei în glodul 'zonei de bufer'.

Ei vor forţa scoaterea sancţiunilor europene, vor tinde să scuture unitatea europeană, îşi lustruiesc imaginea. În timp ce epidemia le este deja în casă şi Putin are nevoie vitală de încheierea operaţiunii 'obnulenie' (a începe totul de la zero n.r.)”, a adăugat activistul.

Autorul editorialului a ţinut să mai noteze că România şi UE sunt singurele care au interes nemijlocit să ajute R. Moldova în stăvilirea epidemiei virusului PCC. Pentru că aşa se ajută pe sine însuşi. Iar elucubraţiile cu China şi Rusia trebuie terminate. Acestea au doar interes să profite de momentul de slăbiciune al R. Moldova. „Trebuie să fim raţionali!”

În concluzie, Valeriu Paşa a menţionat că eforturile de combatere a epidemiei din R. Moldova trebuie cuplate la cele a României şi, implicit, UE. Pentru UE, pandemia de coronavirus în R. Moldova este o problemă de securitate internă. Nu există nici un alt stat non-UE (nici măcar Elveţia şi Norvegia) atât de conectat/integrat cu comunitatea cum este Republica Moldova.