Varoufakis supărat pe UE: au venit cu bailoutul Greciei pentru a salva băncile germane şi franceze

Fostul ministru elen al finanţelor, Yanis Varoufakis.
Fostul ministru elen al finanţelor, Yanis Varoufakis. (Getty Images)

Fostul ministru grec de finanţe, Yanis Varoufakis, a izbucnit la Uniunea Europeană într-o tiradă explicând motivele ascunse din spatele manevrelor privind bailoutul Greciei.

Varoufakis a sugerat că Uniunea Europeană "a împiedicat aşa-zisul plan de salvare" pentru Grecia pentru a salva băncile germane şi franceze cu risc de colaps după criza economică din 2008.

Grecia, acuzată de măsluirea de acte contabile - beneficiind de ajutorul unei mari companii de consultanţă americane - a reuşit să iasă din programul de bailout de trei ani cu UE, după ce a contractat un împrumut de urgenţă de 80 de miliarde de euro pentru a face faţă crizei datoriilor sale.

Dar Varoufakis a declarat astăzi că Grecia a fost forţată să intre în bailout pentru a salva Germania şi Franţa: "Primul lucru este ca economia greacă nu a fost niciodată salvată.

"Ce s-a întâmplat a fost că instituţiile creditoare din Uniunea Europeană, împreună cu Fondul Monetar Internaţional, aflaţi într-o stare de panică din cauza băncilor franceze şi germane care puteau deveni insolvente în urma crizei din 2008, au împins Grecia într-un aşa-zis program de salvare".

Varoufakis a continuat: "A fost o salvare a băncilor franceze şi germane. După ce au transformat Grecia într-o colonie moartă permanent, au decis doar să declare victoria.

"Pentru a cita din Tacit, au generat un deşert şi i-au numit pacea", au băgat Grecia într-o comă permanentă şi numesc asta stabilitate ".

Până în 2015, băncile europene deţineau majoritatea datoriilor greceşti, însă Germania şi Franţa au preluat cele mai mari două contribuţii la fondul de salvare.

Cifrele publicate în luna iunie au arătat că, din 2010, Germania a beneficiat de credite masive acordate Greciei în cursul a trei programe de salvare.

Guvernul german a publicat cifre care arată că Berlinul a primit dobânzi în valoare de 2,9 miliarde de euro începând cu 2010.

Platforma on-line local.de a raportat că, începând cu 2010, Germania cumpără obligaţiuni de stat din Grecia ca parte a unui acord UE pentru a susţine economia greacă aflată în dificultate. Obligaţiunile au fost cumpărate de Bundesbank şi apoi transferate către trezoreria federală.

Cifrele arată, de asemenea, că Germania a primit dobânzi din obligaţiuni de 3,4 miliarde de euro şi a plătit Greciei doar 527 milioane euro în 2013 şi 387 milioane euro în anul următor.

Germanii s-au opus de mult timp planului de salvare, deoarece Berlinul a preluat greul, contribuind cu 30% din împrumut în valoare totală de peste 240 de miliarde de euro.

Miniştrii de finanţe ai zonei euro vor discuta situaţia Greciei joi, pentru a se asigura că ţara de poate întoarce într-o stare normală după opt ani de salvare din partea guvernelor eurozonei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie