Varşovia îl retrage oficial pe Donald Tusk din cursa pentru Consiliul European

Guvernul polonez de dreapta a declarat că nu îl va susţine pe fostul premier Donald Tusk pentru a obţine cel de-al doilea mandat ca preşedinte al Consiliului European.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. (Captură Foto)

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidul polonez de guvernământ Lege şi Justiţie, a declarat sâmbătă că Tusk încalcă regulile elementare ale Uniunii Europene şi, astfel, partidul nu îl poate susţine “indiferent de circumstanţe”.

Kaczynski a adăugat că îl consideră pe Tusk responsabil din punct de vedere moral pentru moartea fratelui său, fostul preşedinte Lech Kaczynski, care a murit într-un accident aerian în 2010 în Rusia, perioadă în care Tusk ocupa funcţia de premier.

Smolensk

Incidentul aviatic de la Smolensk a ucis peste 90 de membri marcanţi ai guvernului polonez, în frunte cu fratele geamăn al actualului preşedinte polonez Jaroslaw Kaczynski - dar şi generali polonezi.

Delegaţia poloneză prezentă în avion - cu excepţia pe-atunci a premierului Donald Tusk, ajuns cu câteva zile înainte în Rusia - se îndrepta către Katyn pentru a participa la cea de-a 70-a comemorare a masacrului comis de trupele lui Stalin.

Există numeroase controverse în legătură cu accidentul de la Smolensk, iar una dintre cele mai mari suspiciuni relativ la Donald Tusk este că a aprobat trimiterea tuturor "probelor" în Rusia, pentru anchetă - inclusiv laptopuri NATO cu informaţii strict secrete.

Ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, a declarat că guvernul său l-a propus pe deputatul polonez Jacek Saryusz-Wolski din Parlamentul European pentru a-l înlocui pe Tusk.

Liderii UE îl aleg pe preşedintele Consiliului European printr-un vot majoritar, aşadar lipsa suportului Poloniei nu înseamnă neapărat că Tusk nu va obţine un al doilea mandat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe