Varşovia respinge cererile UE privind aplicarea de reforme judiciare

Polonia a respins cererile Uniunii Europene de a implementa reforme judiciare pe care le consideră esenţiale pentru aplicarea legii. Varşovia riscă să rămână fără dreptul de vot în blocul european ca urmare a refuzului său.
Curtea Supremă a Poloniei, Varşovia.
Curtea Supremă a Poloniei, Varşovia. (Captură Foto)

Ministerul polonez de Externe a precizat într-o declaraţie postată luni pe website-ul său că schimbările implementate de Varşovia “se conformează standardelor europene” şi că a creat “condiţiile potrivite pentru o funcţionare normală” a Curţii Constituţionale.

În decembrie 2016, Comisia Europeană a oferit Varşoviei un termen de două luni pentru a implementa măsurile de protejare a puterilor Curţii Constituţionale.

Nu este clar ce s-a schimbat de la acea dată.

Criticii susţin că acţiunile partidului de guvernământ de dreapta Lege şi Justiţie (PiS), de când a ajuns la putere în octombrie 2015, a marginalizat de fapt cea mai înaltă Curte a ţării şi a permis guvernului să adopte mai multe legi controversate care ar fi putut fi supuse unei evaluări legislative mai ample.

Săptămâna trecută, grupurile pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty Internaţional, Human Rights Watch, Reporteri Fără Frontiere, Internaţional Federation for Human Rights (FIDH), au cerut Uniunii Europene să ia măsuri împotriva Varşoviei.

Procedura de monitorizare fără precedent pe care Comisia a lansat-o împotriva Poloniei cu peste un an în urmă ar putea rezulta în pierderea dreptului de vot în blocul european în cazul în care toţi ceilalţi lideri UE sunt de acord cu acest lucru.

Varşovia l-a acuzat, de asemenea, pe vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, de “stigmatizare” a guvernul polonez.

“Este clar faptul că această Comisie nu poate face acest lucru de una singură”, a declarat Timmermans. “Statele membre şi Comisia trebuie să fie unite. Toţi trebuie să îşi asume responsabilitatea”.

Varşovia a declarat că un dialog între Comisie şi o ţară membră UE ar trebui să se bazeze pe regulile respectării suveranităţii, obiectivităţii şi identităţii naţionale.

“Cerem vicepreşedintelui Comisiei Europene să oprească astfel de acţiuni”, a declarat Ministerul polonez de Externe.

Răspunsul Comisiei

O purtătoare de cuvânt a Comisiei a declarat că a primit răspunsul polonezilor şi că îl va studia.

“Comisia este daltonistă din punct de vedere politic când vine vorba de aplicarea legii”, a precizat ea, adăugând că temerile sale în privinţa Poloniei sunt împărtăşite de Parlamentul European, Consiliul Europei, organizaţia ONU pentru drepturile omului şi de către alte guverne.

“Când aplicarea legii în oricare stat membru este pusă la îndoială atunci este o problemă pentru toate statele membre”, a susţinut purtătoarea de cuvânt. “Acest lucru înseamnă să faci parte din UE”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe