Vaticanul pune la dispoziţie manuscrisul "Eneida" de Vergilius

Biblioteca fondată de Papa Nicolae al V-a doreşte să pună la dispoziţie online întreaga colecţie de manuscrise pe care o deţine.
Eneida de Vergilius
Eneida de Vergilius (Wikipedia.com)

Biblioteca Vaticanului a digitalizat manuscrisul „Eneida” al lui Vergilius, vechi de 1.600 de ani, pentru a fi accesibil de la orice calculator conectat la reţea.

Statul a publicat un total de 76 de pagini şi 50 de ilustraţii ale poemului epic aparţinând scriitorului latin Vergilius, ca parte a unui proiect de a face publice toate manuscrisele care se află în bibliotecă.

Fondată în 1450 de către Papa Nicolae al V-lea, biblioteca conţine 80.000 de manuscrise, variind de la o ilustrare a lui Sandro Botticelli a "Divinei Comedii" pictată în 1450, la o colecţie de peste o sută de pagini de manuscrise care conţin poezii, note tehnice şi schiţe ale lui Michelangelo. În prezent, biblioteca permite accesul numai la materiale de specialitate.

Instituţia consideră că "necesitatea de a consulta documentele din bibliotecă zi de zi ameninţă supravieţuirea lor viitoare, disponibilitatea şi accesibilitatea". "Suntem încântaţi. Procesul de arhivare digitală va face ca aceste manuscrise antice minunate să fie accesibile pe scară largă, şi astfel, spiritul profund al patrimoniului universal să fie redat omenirii întregi", a afirmat pentru ziarul The Guardian, Cesare Pasini, directorul bibliotecii.

Astfel, oamenii de ştiinţă care doresc să acceseze oricare dintre documentele care se păstrează la Biblioteca Vaticanului, le pot găsi prin intermediul internetului. Proiectul va dura aproximativ 15 ani până la finalizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură