Vedere neobişnuită pe cerul nopţii: 60 de sateliţi Starlink se deplasează în şir indian

Sateliţi Starlink
Sateliţi Starlink (screenshot tramite video Vimeo)

Un clip video neobişnuit realizat de un astronom olandez a capturat o serie de aproximativ 60 de sateliţi Starlink care se mişcau pe cer noaptea, la 22 de ore după lansarea lor pe orbită.

Clipul video arată "trenul de sateliţi" accelerând în linie dreaptă pe măsură ce orbitează în jurul Pământului, văzut în timp ce trecea pe deasupra oraşului Leiden (Olanda).

Astronomul Marco Langbroek a scris într-un blog că a calculat orbita pentru a afla când vor trece şi era deja "pregătit" cu camera de luat imagini. Sateliţii au depăşit cu aproximativ trei minute timpul programat, după cum se vede în clipul video care poate fi vizionat aici: https://vimeo.com/338361997

"La început, două obiecte care se vedeau slab, intermitent se mişcau spre câmpul de vizibilitate. Apoi, după zeci de secunde, am rămas fără cuvinte atunci când “trenul” a intrat în câmpul vizual", a scris Langbroek.

Sateliţii au fost lansaţi vineri 24 mai de SpaceX, compania de rachete a lui Elon Musk de la Space Launch Complex 40 (SLC-40) din Cape Canaveral Air Force Station, Florida. Scopul proiectului Starlink este de a forma o reţea care să ofere acces la Internet de mare viteză în întreaga lume, localizată în spaţiu.