Veneţia devastată de a doua inundaţie ca mărime din istorie

Veneţia sub ape, 13 noiembrie 2019
Veneţia sub ape, 13 noiembrie 2019 (Youtube)

Primarul Veneţiei a declarat oraşul zonă calamitată, miercuri, după ce peste noapte a înregistrat o inundaţie masivă - multe pieţe şi alei precum şi cunoscuta basilică San Marco ajungând sub ape.

Un bărbat din Pellestrina, una dintre numeroasele insule din laguna veneţiană, a murit fiind lovit de fulger în timp ce folosea o pompă electrică de apă, au informat pompierii.

Oficialii oraşului au declarat că valul a atins valoarea maximă de 187 cm marţi, la 10:50 p.m. (ora locală), puţin mai mică decât cea record de 194 cm înregistrată la inundaţiile din 1966.

Filmările din timpul nopţii au arătat o ploaie torenţială cu vânt puternic care a inundat centrul oraşului, Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, descriind scena drept „devastare apocaliptică”.

Primarul Luigi Brugnaro a declarat că situaţia este dramatică. „Cerem guvernului să ne ajute. Costul va fi mare. Acesta este rezultatul schimbărilor climatice ", a scris el pe Twitter.

El a precizat că va declara oraşul zonă calamitată şi va cere guvernului să decreteze stare de urgenţă, ceea ce ar permite eliberarea fondurilor pentru a acoperi daunele.

În Piaţa San Marco apa are peste un metru, iar basilica ce poartă acelaşi nume a fost inundată a patra oară în ultimii 20 de ani.

În 1984, în Veneţia a fost proiectat un sistem de diguri care ar fi trebuit să o adăpostească de furia valurilor marine, dar proiectul de mai multe miliarde de euro, cunoscut sub numele de Mose, a fost afectat de scandaluri de corupţie şi este nefuncţional.

Miercuri dimineaţă, nivelul mareei a scăzut la 145 cm, dar se aşteaptă să crească înapoi la 160 cm în timpul zilei.

Inundaţiile nocturne au declanşat mai multe incendii, inclusiv la Galeria Internaţională de Artă Modernă Pesaro.

O mare parte a Italiei a fost afectată de ploi torenţiale în ultimele zile, generând inundaţii răspândite, în special în sud.