Venezuela: Adjunctul lui Guaido arestat după o tentativă de lovitură de stat

Dictatorul socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro
Dictatorul socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro (Federico Parra/AFP/Getty Images)

Adunarea Constituantă a Venezuelei a suspendat imunitatea parlamentară a şapte politicieni din opoziţie care aparent ar fi participat la recenta lovitură de stat eşuată din ţara sud-americană. Printre cei vizaţi se află şi Edgar José Zambrano, care era vicepreşedinte al Adunării Naţionale, controlată de opoziţie.

Zambrano a fost arestat ca urmare a tentativei de lovitură de stat, a declarat Diosdado Cabello, liderul Adunării Constituante controlate de guvern.

Anterior, autoproclamatul preşedinte interimar al Venezuelei, Juan Guaido, a declarat într-un mesaj postat pe Twitter că “vicepreşedintele” Adunării Naţionale a fost arestat de regimul preşedintelui Nicolas Maduro.

Edgar Zambrano a declarat pe Twitter că angajaţi ai agenţiei de informaţii SEBIN l-au luat prin surprindere şi, după ce au refuzat să îi permită să iasă din automobilul său, aceşti au folosit un camion remorcă pentru a-l tracta la sediul SEBIN din Caracas, potrivit Reuters.

Cei şapte sunt acuzaţi de înaltă trădare, conspirare publică la încălcarea legii, incitare la revoltă civilă, uzurparea puterii şi alte infracţiuni.

Venezuela este zguduită de tulburări de când Guaido s-a autodeclarat preşedinte interimar în luna ianuarie şi a fost recunoscut în poziţia aceasta de SUA şi alte câteva zeci de naţiuni.

Maduro, recunoscut de China şi Rusia printre alte câteva ţări, a acuzat SUA că urmăreşte să îi răstoarne guvernul şi să îl instaleze la putere pe Guaido pentru a pune mâna pe resursele naturale ale Venezuelei.

Guaido a încercat în 30 aprilie să îl răstoarne pe Maduro, organizând un protest în faţa bazei militare La Carlota din Caracas. Totuşi, încercarea a eşuat şi procurorul general al Venezuelei a cerut emiterea a 18 mandate de arestare în legătură cu acele evenimente.

Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia etc. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de puternic, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Recent, Reuters a susţinut că un raport intern al ONU a sugerat că aproximativ un sfert dintre venezueleni au nevoie de asistenţă umanitară. Raportul a descris o imagine dură a ţării sud-americane, precizând că aproximativ 94% dintre cei 28,8 milioane de locuitori trăiesc în sărăcie. Raportul a mai arătat că 3,4 milioane de venezueleni au fugit din ţară şi 1,9 milioane ar urma să migreze în acest an. În plus, începând cu 7 martie, Venezuela a fost lovită de pene de curent, care au înrăutăţit şi mai mult condiţiile de trai din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe