Venezuela: Cel puţin patru morţi în timpul unor noi proteste anti-guvernamentale

Cel puţin patru persoane au fost ucise şi alte opt rănite în timpul protestelor antiguvernamentale din Venezuela. Astfel, bilanţul valului de proteste izbucnite în luna aprilie se ridică la cel puţin 80 de victime.
Protest anti-guvern în capitala venezueleană Caracas, 1 iulie 2017.
Protest anti-guvern în capitala venezueleană Caracas, 1 iulie 2017. (Captură Foto)

Un membru al opoziţiei din Parlamentul Venezuelei a confirmat, sâmbătă, că victimele au avut vârste cuprinse între 20 şi 49 de ani şi au murit din cauza focurilor de armă în oraşul Barquisimeto, la 350 km vest de capitala Caracas.

Primarul oraşului a declarat că victimele au fost raportate vineri după ce miliţii înarmate pro-guvern au deschis focul asupra manifestanţilor.

Manifestanţii opoziţiei, conduşi de MUD (Masa Rotundă a Unităţii Democratice), au cerut alegeri anticipate şi ca guvernul preşedintelui Nicolas Maduro să renunţe la planurile de rescriere a Constituţiei ţării.

Ei îl acuză pe Maduro că încearcă să controleze sectorul civil şi cel judiciar, care este încă independent din punct de vedere nominal, cu scopul de a restricţiona prezenţa opoziţiei în sânul statului şi de a-şi consolida puterea.

De asemenea, manifestanţii susţin că Maduro subminează democraţia prin anularea unui referendum cheie privind demiterea sa şi prin interferarea cu Congresul. Ei cer alegeri prezidenţiale anticipate şi soluţionarea crizei economice actuale care a creat lipsuri cronice în privinţa produselor alimentare şi medicamentelor, o inflaţie uriaşă şi violenţe pe străzi.

Maduro a declarat că opoziţia ţării este finanţată, direct şi indirect, de puteri externe ostile, inclusiv SUA.

În ultimele 3 luni de protest anti-guvern cel puţin 80 de persoane au fost ucise, aproximativ 1.000 au fost rănite iar alte 3.500 au fost arestate.

De asemenea, în timpul unui protest masiv desfăşurat vineri în Caracas, 20 de studenţi au fost arestaţi de poliţie şi ţinuţi închişi într-o dubă neinscripţionată şi fără ventilaţie.