Venezuela în convulsii: Noi violenţe în Caracas soldate cu un mort şi peste 90 de răniţi

Noile violenţe din Venezuela au provocat moartea unei persoane şi rănirea câtorva zeci în capitala Caracas.
Activişti din opoziţie se luptă cu forţele de ordine în timpul unui protest împotriva preşedintelui Nicolas Maduro în Caracas, Venezuela, 10 mai 2017.
Activişti din opoziţie se luptă cu forţele de ordine în timpul unui protest împotriva preşedintelui Nicolas Maduro în Caracas, Venezuela, 10 mai 2017. (Carlos Becerra/AFP/Getty Images)

Manifestanţii anti-guvernamentali au mărşăluit miercuri pe cuprinsul ţării pentru a protesta împotriva crizei economice acute care a devastat ţara.

Tânărul Miguel Castillo, în vârstă de 27 de ani, a fost ucis în conflictele violente izbucnite în timpul protestelor din capitala venezueleană. Totodată, aproximativ 93 de persoane au fost rănite în aceeaşi zi.

În centrul Caracasului, manifestanţii au scandat mesaje precum: “Cine suntem? Venezuela! Ce dorim? Libertate!”

De-a lungul principalei autostrăzi din Caracas, manifestanţii anti-guvernamentali au aruncat cu borcane pline cu materii fecale asupra forţelor de securitate.

Odată cu moartea lui Castillo, numărul total al morţilor în ultimele câteva săptămâni de proteste stradale şi tulburări politice a crescut la 38.

Manifestanţii susţin că guvernul socialist este responsabil pentru inflaţia cu trei cifre din ţară, lipsa cronică de alimente şi provizii de medicamente, precum şi pentru creşterea ratei infracţiunilor. De asemenea, manifestanţii au cerut demisia preşedintelui Nicolas Maduro.

Noile proteste au fost declanşate de încercarea guvernului Maduro de a modifica Constituţia.

Maduro a declarat că o nouă Constituţie este necesară pentru a restabili pacea şi pentru a opri opoziţia ţării să pună în aplicare o “lovitură de stat”.

Însă opoziţia a declarat că modificarea Constituţiei va oferi preşedintelui Maduro un motiv de a amâna alegerile regionale programate în acest an şi alegerile prezidenţiale care ar trebui să aibă loc anul viitor.

Partidele din opoziţie au refuzat să participe la planul lui Maduro.

Guvernul venezuelean susţine că forţele anti-guvernamentale sunt pioni folosiţi de SUA pentru a-l înlătura de la putere pe preşedintele Maduro. De altfel, guvernul şi opoziţia s-au acuzat reciproc de angajarea unor grupuri înarmate pentru a intimida cealaltă parte.