Venezuela lansează o nouă criptomonedă: “petro”

După ce dărâmă bolivarul din cauza anilor de încercări de implementare a falitei ideologii marxiste, Venezuela inventează acum o nouă monedă, fără să abandoneze cauzele care au dus la căderea economiei.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Getty Images)

Preşedintele venezuelan Nicolas Maduro a anunţat că ţara sa va introduce o nouă criptomonedă pentru a contracara “blocada” financiară americană.

“Venezuela va crea o criptomonedă... ‘petro’, pentru a progresa în cazul problemelor legate de suveranitatea monetară, a realiza tranzacţii financiare şi a depăşi blocada financiară”, a declarat, duminică, Maduro, cu ocazia discursului săptămânal televizat.

El a adăugat că noua criptomonedă va fi susţinută de rezerve în resurse naturale, fără să ofere alte detalii.

Anunţul a atras critici şi batjocura din partea opoziţiei ţării schilodite economic, aceştia manifestându-şi îndoielile cu privire la abilitatea Venezuelei de a lansa o criptomonedă.

Propria monedă a ţării, bolivarul, a pierdut aproximativ 57% doar în ultima lună.

Mişcarea lui Maduro are loc într-un moment în care criptomoneda Bitcoin a ajuns la un cost record de peste 11.000 de dolari pe bursele majore şi pe indicii valutelor digitale.

Creat în 2009, Bitcoin foloseşte program de criptare şi o bază de date blockchain care permite un transfer rapid şi anonim de fonduri în afara unui sistem de plăţi centralizat tradiţional.

Bitcoin a crescut în acest an de peste 10 ori, înregistrând cel mai mare câştig dintre toate clasele de active, pe fondul unei cereri instituţionale crescute pentru criptomonede.

Între timp, reprezentanţii guvernului şi opoziţiei venezuelene au înregistrat “progrese semnificative” în negocierile care urmăresc să scoată ţara din criza politică şi economică.

De câteva luni, în acest an, ţara latino-americană a fost scena unor proteste violente, care deseori au fost marcate de ciocniri cu poliţia.

Tulburările au provocat moartea a cel puţin 125 de persoane şi rănirea altor câtorva sute. De asemenea, violenţele au dus la mii de arestări, au provocat distrugeri de proprietăţi pe cuprinsul ţării, care se chinuie să facă faţă unei crize economice dure.

Preşedintele socialist a acuzat în repetate rânduri opoziţia venezueleană că plănuieşte o “lovitură de stat” cu ajutorul Washingtonului.

Maduro a criticat SUA şi aliaţii săi regionali pentru alimentarea tensiunilor politice din Venezuela prin susţinerea făţişă a opoziţiei.

În plus, scăderea preţurilor la petrol a contribuit la amplificarea lipsei de produse de bază, alimente şi medicamente, estimându-se că inflaţia ar ajunge la 1.000% în acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe