Venezuela: Marş al mamelor cere armatei să pună capăt suprimării protestelor

Un grup de mame din Venezuela au mărşăluit până la o instituţie militară şi au cerut încetarea acţiunilor represive împotriva protestatarilor anti-guvernamentali. Liderii opoziţiei venezuelene au cerut forţelor armate “să deschidă calea unei dezbateri sincere”.
Activişti din opoziţie se luptă cu forţele de ordine în timpul unui protest împotriva preşedintelui Nicolas Maduro în Caracas, Venezuela, 10 mai 2017.
Activişti din opoziţie se luptă cu forţele de ordine în timpul unui protest împotriva preşedintelui Nicolas Maduro în Caracas, Venezuela, 10 mai 2017. (Carlos Becerra/AFP/Getty Images)

Mişcarea de opoziţie din Venezuela a cerut duminică armatei să revină la masa dialogului cu forţele societăţii în mijlocul unui val de proteste anti-guvernamentale aproape zilnice care zguduie statul socialist de câteva săptămâni.

După ce au jurat loialitate preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro în 2016, forţele armate au dat curs unei politici violente de suprimare a manifestaţiilor organizate de opoziţie.

Potrivit liderilor opoziţiei, Maduro şi susţinătorii săi s-au întâlnit cu ministrul venezuelean al Apărării, solicitându-i să sprijine iniţiativa prezidenţială de a forma o adunare constitutivă, însărcinată cu modificarea Constituţiei.

Pe de altă parte, preşedintele Adunării Naţionale venezuelene, care este controlată de opoziţie, a declarat: “Fac apel la ministrul Apărării, Vladimir Padrino Lopez, să deschidă calea unei dezbateri sincere în cadrul forţelor armate”.

“În cazul în care [susţinătorii cheie şi] Maduro au dreptul la o discuţie partizană cu armata în privinţa haosului prin care trece Venezuela, şi noi ar trebui să avem acest drept”, a adăugat Borges.

Naţiunea OPEC a fost zguduită de proteste violente de când Curtea Supremă a încercat să confişte puterea Adunării Naţionale la sfârşitul lunii martie.

Venezueleni din toate straturile societăţii au ieşit pe străzi pentru a se opune la ceea ce ei consideră a fi manevre tot mai dictatoriale ale preşedintelui Maduro.

“Lăsaţi armele jos”

Duminică, un grup de câteva zeci de mame au mărşăluit până la un post de comandă al gărzii naţionale în capitala venezueleană Caracas, cerând forţelor armate să pună capăt acţiunilor represive împotriva manifestanţilor anti-guvernamentali.

Grupul de mame a citit o scrisoare deschisă adresată forţelor armate, cerându-le să renunţe la loialitatea faţă de guvernul lui Maduro şi să protejeze cetăţenii ţării.

“Soldaţi, ascultaţi-vă mamele. Ele spun acest lucru în barăci, când sună trompeta ţării. Chiar şi plânsetele mamelor sunt tăcute. Astăzi plâng. Ţara voastră natală vă cere: gata, lăsaţi armele jos”, susţinea scrisoarea.

Una dintre cele mai dure lovituri pe care le-ar putea primi liderul socialist venezuelean Nicolas Maduro, potrivit unor rapoarte media, ar fi aceea ca armata să se întoarcă împotriva regimului şi soldaţii să dezerteze pentru a se alătura protestelor aproape zilnice, şi uneori fatale, care zguduie Venezuela. De fapt, Thor Halvorsen de la Human Rights Foundation a declarat săptămâna trecută că, aparent, acest punct de cotitură pare să fi sosit, după ce a observat un mesaj postat pe Twitter care a susţinut că “în unele oraşe din Venezuela soldaţii au început să dezerteze. Ei mărşăluiesc acum împreună cu manifestanţii. Zeci de soldaţi sunt sub arest.”

Începând cu 1 aprilie, peste 38 de persoane au fost ucise şi alte câteva sute au fost rănite sau arestate în timpul protestelor. Maduro a încercat să suprime protestele şi să obţină suport în favoarea sa, descriindu-le ca o conspiraţie condusă de SUA pentru a-l alunga de la putere.

Totuşi, Maduro a eşuat în a redresa lipsurile cronice de alimente, medicamente şi alte produse de bază, sau să reducă rata tot mai mare a criminalităţii sau inflaţia de trei cifre a ţării.