Venezuela: Peste 15% dintre cetăţeni mănâncă din gunoaie pentru a supravieţui

Criza alimentară din Venezuela se intensifică de la o zi la alta. Conform unui nou studiu, aproximativ 15% dintre venezueleni caută prin gunoaie pentru a se putea hrăni. În plus, poliţia arestează persoanele care stau la cozi în faţa magazinelor în afara programului de funcţionare.
Oamenii stau la coadă în faţa unui supermarket din Caracas, Venezuela, 28 aprilie 2016.
Oamenii stau la coadă în faţa unui supermarket din Caracas, Venezuela, 28 aprilie 2016. (Captură Foto)

Un nou studiu a dezvăluit că Venezuela este în pragul foametei, cu un alarmant 15% dintre cetăţeni susţinând că se pot hrăni doar cu “resturi de mâncare aruncate de centrele comerciale”, în timp ce aproximativ jumătate dintre venezueleni afirmă că trebuie să îşi ia liber de la muncă pentru a merge să caute mâncare.

Studiul – iniţiat de More Consulting şi publicat în ziarul de limbă spaniolă Diario de las Americas – reflectă o realitate care a devenit amprenta mandatului preşedintelui Nicolas Maduro: o lipsă cronică de alimente şi medicamente care forţează majoritatea cetăţenilor să stea la cozi la supermarketuri până la 8 ore. De multe ori, după ce aşteaptă, oamenii constată că nu mai au ce cumpăra.

Studiul realizat de More Consulting a descoperit că trei din patru venezueleni (72%) sunt incapabili să îşi asigure o dietă optimă zilnică de mic dejun, masa de prânz şi cină. Mai mult, 24,2% susţin că rareori consumă proteine, trăind doar cu cartofi locali, yuca, malanga şi unele fructe. Peste jumătate dintre venezueleni (52,3%) îşi cumpără alimentele de pe piaţa neagră, de la persoane fizice care şi-au stocat cantităţi suplimentare de alimente.

Aproximativ 53,9% dintre respondenţii venezueleni la studiu au declarat că s-au culcat nemâncaţi, 48% susţin că au fost forţaţi să îşi ia liber de la serviciu pentru a căuta mâncare.

Cifrele se aliniază cu sondajele precedente realizate la începutul acestui an, în special după declararea unei “urgenţe nutriţionale” de către Adunarea Naţională Venezueleană în luna februarie. În iunie, ziarul american New York Times a citat un sondaj realizat de Universitatea Simon Bolivar, care a descoperit că aproximativ 90% dintre venezueleni nu au banii necesari pentru a cumpăra alimente pentru 3 mese complete pe zi. Ziarul a estimat apoi că în decursul a doua săptămâni a avut loc o medie de 50 de incidente violente care implică supermarketuri, camioane cu alimente şi alte surse de alimente.

Preşedintele Maduro a implementat în aprilie 2014 un sistem socialist de raţii alimentare, pe baza căruia venezuelenilor le era interzis să cumpere mai mult decât raţiile stabilite, chiar şi atunci când moneda ţării, bolivarul, nu era supusă actualei rate a inflaţiei de aproximativ 700%. În prezent, Maduro a ordonat poliţiei şi unităţilor militare să ia măsuri de suprimare a celor care încearcă să cumpere mai mult decât raţiile alocate, împotriva celor care stochează alimente sau a celor care aşteaptă în faţa supermarketurilor când acestea sunt închise.

Conform ziarului The Washington Post, poliţia venezueleană a arestat “cel puţin 9.400 de persoane în acest an pentru presupuse încălcări ale legilor privind stocarea de alimente, revânzarea alimentelor sau încercarea de a sta la cozi în afara orelor de funcţionare a magazinelor”. Pentru ca operaţiunile de arestare să fie mai eficiente, poliţia a folosit un autobuz care se deplasează din piaţă în piaţă, în primele ore ale dimineţii. Astfel, toţi cei care sunt prinşi aşteptând în faţa supermarketurilor peste noapte sunt arestaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe