Venezuela renunţă la utilizarea dolarilor americani în comerţul cu petrol

Venezuela a încetat să utilizeze dolari americani în comerţul cu petrol, într-o mişcare ce ar putea urmări să menţină ţara imună la penalităţile economice ale Statelor Unite.
Bancnote americane de 100 de dolari.
Bancnote americane de 100 de dolari. (Mark Wilson/Getty Images)

Publicaţia americană Wall Street Journal a citat surse familiare cu această situaţie afirmând că autorităţile venezuelene au declarat comercianţilor cu petrol că Venezuela nu mai poate face sau accepta plăţi în dolari americani pentru contracte cu petrol.

Comercianţii de petrol care exportă petrol venezuelean sau importă produse petroliere au început deja să convertească facturile în moneda euro, potrivit publicaţiei.

Potrivit Wall Street Journal, Venezuela a luat această decizie ca răspuns la sancţiunile introduse de SUA împotriva sa luna trecută. Ministerul venezuelean pentru Petrol încă nu a comentat raportul.

Mişcarea a fost făcută la o zi după o declaraţie făcută de ministrul venezuelean al Petrolului, Eulochio del Pino, care a reiterat promisiunea preşedintelui ţării, Nicolas Maduro, de a începe să vândă petrol în alte monezi decât dolarul american, în special în yuanul chinezesc.

Preşedintele american Donald Trump a introdus noi sancţiuni împotriva Venezuelei în luna august pentru a aplica presiune financiară asupra guvernului preşedintelui Maduro datorita planului său de a rescrie Constituţia ţării cu ajutorul unoi organism nou înfiinţat, o Adunare Constituantă – un nou organism ales printr-un referendum la sfârşitul lunii iunie. Noua lege nu a fost recunoscută de opoziţia ţării, Uniunea Europeană sau Statele Unite.

Măsura restrictivă a Washingtonului împotriva guvernului din Caracas interzice în mod specific companiilor americane să lucreze cu noile obligaţiuni şi titluri de valoare emise de guvernul venezuelean şi compania petroliere de stat PDVSA, cu o scadenţă mai mare de peste 30 de zile şi, respectiv, de peste 90 de zile.