Venezuela va suspenda operaţiunile cu cărţi de debit şi credit străine

(Getty Images)

Banca Centrală a Venezuelei şi autoritatea naţională de reglementare a sectorului bancar SUDEBAN au decis să lanseze propriul sistem de plăţi şi să suspende operaţiunile Visa, Mastercard şi Maestro începând cu sfârşitul lunii ianuarie 2020, au susţinut rapoarte media locale.

Începând cu 30 noiembrie 2019, operaţiunile ce implică cardurile de debit ale acestor trei sisteme ar trebui să fie suspendate, a afirmat portalul de ştiri Banca y Negocios. Aceeaşi procedură cu cărţile de credit ar trebui să fie finalizată până în 30 ianuarie 2020.

SUBEDAN a ordonat instituţiilor financiare să creeze un sistem de plăţi independent ca urmare a recentelor sancţiuni aplicate de SUA împotriva Venezuelei şi pe fondul noilor ameninţări lansate de americani, potrivit Banca y Negocios.

La începutul acestei luni, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a afirmat că ţara sa va scăpa de dolarul american şi a declarat că aceste schimbări continue reprezintă un proces de eliberare din blocada impusă de SUA.

Guvernul venezuelean a preluat controlul asupra tuturor operaţiunilor valutare din ţară începând cu 2003. Ca urmare, în statul sud-american a luat naştere o piaţă ilegală de operaţiuni valutare, al cărei curs de schimb depăşeşte de câteva zeci de ori cursul oficial. Venezuela a liberalizat operaţiunile în dolari doar în august 2018. Totuşi, sistemul de schimb valutar oficial DICOM a rămas în vigoare. Rata de schimb a devenit doar recent egală cu rata de pe piaţa neagră şi, ulterior, chiar a depăşit-o.

Situaţia economică a Venezuelei, pe vremuri unul dintre cele mai bogate state ale Americii Latine, a început să se deterioreze în momentul în care liderul marxist Hugo Chavez a îmbarcat naţiunea pe calea reformelor socialiste în economie. Controlul statului asupra pârghiilor economice, naţionalizările, bugetele sociale enorme cât şi - spre sfârşit - intervenţiile masive în domeniul ratei de schimb - au stimulat piaţa neagră şi au pus economia Venezuelei pe butuci aducând rata inflaţiei la peste 1 milion % şi distrugând orice brumă de bunăstare a oamenilor de rând.

Venezuela a fost cuprinsă de noi tensiuni începând cu luna ianuarie, când liderul opoziţiei Juan Guaido, care este susţinut de SUA, s-a autodeclarat preşedinte interimar al ţării şi a contestat realegerea lui Nicolas Maduro.

SUA şi alte câteva zeci de ţări l-au recunoscut pe Guaido, însă Rusia, China, Cuba, Bolivia, Turcia şi alte câteva state au declarat că îl recunosc pe Maduro ca fiind singurul preşedinte legitim al Venezuelei.

Maduro l-a numit pe Guaido drept o marionetă a Statelor Unite şi a acuzat Washingtonul că încearcă să orchestreze o lovitură de stat pentru schimbarea guvernului său şi că încearcă să preia controlul asupra resurselor naturale ale Venezuelei.