Venezueleni înfometaţi atacaţi cu gaze lacrimogene de forţele de ordine

Forţele de ordine din Caracas au dispersat un protest în faţa palatului prezidenţial. Aproximativ 100 de manifestanţi au cerut mai multă mâncare, în condiţiile în care ţara suferă de pe urma unei lipse cronice de produse de bază.
O femeie loveşte scutul unui soldat al Gărzii Naţionale în timpul unei demonstraţii anti-guvern în capitala venezueleană Caracas, 2 iunie 2016.
O femeie loveşte scutul unui soldat al Gărzii Naţionale în timpul unei demonstraţii anti-guvern în capitala venezueleană Caracas, 2 iunie 2016. (Captură Foto)

Manifestanţii au declarat agenţiei de presă Associated Press că aşteptau la coadă pentru a cumpăra alimente la preţuri mai mici, când a intervenit un grup de susţinători ai guvernului.

Un manifestant pe nume José Lopez, a declarat că împreună cu alte câteva persoane, care nu erau nici susţinători ai guvernului şi nici membri ai opoziţiei, au mărşăluit pe artera principală de circulaţie din Caracas, scandând lozinci precum “Nu mai vrem discuţii. Vrem mâncare”.

“Avem necesităţi. Cu toţii trebuie să mâncăm”, a declarat Lopez jurnaliştilor.

“Sunt aici de la 8 dimineaţa. Nu există niciun aliment în magazine şi supermarketuri. Suntem înfometaţi şi obosiţi”, a declarat un alt manifestant pentru postul de televiziune Vivoplay.

Când s-au apropiat de reşedinţa preşedintelui Nicolas Maduro, gărzile naţionale şi forţele de ordine au împrăştiat gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor reuşind să-i întoarcă din drum. Oamenii care locuiau în zonă au ieşit la ferestre, au făcut zgomote cu oalele din bucătărie şi i-au ocărât pe ofiţerii de poliţie.

Un număr suplimentar de forţe de ordine a fost trimis pentru a calma tensiunile, după ce un grup de susţinători ai lui Maduro au lovit manifestanţii cu bâte.

Opozanţii îl avertizează pe Maduro în privinţa tulburărilor

Între timp, opoziţia venezueleană aşteaptă o decizie din partea Comitetului Electoral Naţional (CEN) pentru a permite organizarea unui referendum în vederea demiterii preşedintelui Maduro. Opozanţii au avertizat că ţara va fi cuprinsă de tulburări dacă votul este blocat de autorităţi.

Enrique Marquez, vicepreşedinte al Adunării Naţionale din Caracas, a declarat că este singura “supapă de scăpare” pentru Venezuela, care se confruntă cu lipsuri mari de alimente, medicamente, apă curentă şi electricitate.

Recent, Maduro a anunţat o serie de măsuri pentru a calma tensiunile din ţară, de exemplu cerând birourilor guvernamentale şi magazinelor să lucreze mai puţine zile săptămână. O altă măsură disperată luată de guvernul din Caracas impune ca cetăţenii să facă uz de amprente pentru a-şi cumpăra alimentele elementare necesare. Conform acestei măsuri, oamenii vor putea să obţină produse de bază, medicamente şi alte provizii doar de la magazinele deţinute de stat.

Deşi Venezuela are rezerve de ţiţei mai mari decât ale Arabiei Saudite, a fost lovită din plin de scăderea preţurilor la petrol. Politicile economice socialiste pornite de fostul lider marxist Hugo Chavez şi continuate de succesorul acestuia - şoferul de autobuz Nicolas Maduro - au înrăutăţit situaţia.