Venirea pe lume a ţestoaselor de mare, o minune a naturii (video)

Natura, prin minunile ei, stârneşte curiozităţi la tot pasul, iar una dintre acestea este legată de miracolul venirii pe lume a micuţelor ţestoase.

Zeci de broaşte ţestoase nou născute apar din nisip şi se grăbesc să ajungă vastul ocean
Zeci de broaşte ţestoase nou născute apar din nisip şi se grăbesc să ajungă vastul ocean (Captura You Tube)

Ouăle sunt îngropate la doar câţiva metri de ocean, iar odată terminată perioada de incubaţie, acestea se deschid treptat, rezultatul fiind uimitor. Zeci de mii de broaşte ţestoase apar din nisip şi se grăbesc să ajungă din instinct la vastul ocean.

Imaginile pe care vi le prezentăm au fost înregistrate pe o plajă din Pacific, în provincia mexicană Oaxaca.

Ca să fii prezent la un astfel eveniment nu este uşor. Trebuie să ai răbdare pentru a surprinde momentul când termină incubaţia şi se sparg ouăle, între 6 şi 8 săptămâni.

După ce părăsesc locul creat de mamă, ascuns în nisip, ferit de prădători, îşi fac drum spre ocean pentru a-şi începe existenţa. Calea lor este dificilă, cu prădătorii mereu la pândă. Dar, în acest caz reuşesc cu succes să ajungă la destinaţia finală datorită prezenţei oamenilor care le-au protejat de atacuri.

Ţestoasele marine sunt o suprafamilie de broaşte ţestoase care vieţuiesc în mediul acvatic. Sunt perfect adaptate la traiul în mare, au extremităţi asemănătoare aripioarelor, carapace hidrodinamică şi capacitatea de a traversa oceanul.

În secolul al XIX-lea, populaţia lor număra milioane, cu toate acestea în ultimii 100 de ani acestea au fost în pericol. Ţestoasele marine sunt capturate pentru carne, piele şi carapace, mai mult, se îneacă în plasele de pescuit sau rămân prinse în paragate (unealtă de pescuit, formată dintr-un şir de cârlige cu nadă), utilizate pentru ton. Zonele unde se hrănesc sunt contaminate sau distruse, li se strâng ouăle, iar locurile de perpetuare se transformă în aşezări turistice, unde femelele care vin să depună ouăle sunt confuze din cauza strălucitoarelor lumini de neon, se rătăcesc în interior şi mor.

Toate broaştele ţestoase marine sunt în prezent protejate prin reglementări locale şi naţionale şi, de asemenea, prin legislaţia internaţională, inclusiv restricţiile vizavi de comerţul cu ţestoase şi produsele lor. Cu toate acestea, piaţa ilegală continuă să fie o ameninţare şi evidenta lipsă de coordonare internaţională pune în dificultate acţiunile de conservare. Ţestoasele marine sunt vânate şi masacrate liber în multe zone ale lumii, viitorul lor fiind din această cauză incert.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură