Verdictul în procesul Bo Xilai va fi anunţat la o dată neprecizată

Bo Xilai în vremea în care era şeful Partidului Comunist Chinez în Chongqing, aşteptând deschiderea Congresului Naţional al Poporului, 5 martie 2012 în Beijing, China.
Bo Xilai în vremea în care era şeful Partidului Comunist Chinez în Chongqing, aşteptând deschiderea Congresului Naţional al Poporului, 5 martie 2012 în Beijing, China. (Feng Li / Getty Images)

Procesul lui Bo Xilai, fostul membru al Biroului Politic al PCC din China care a avut o cădere politică spectaculoasă anul trecut, s-a încheiat luni, după numai câteva zile. Verdictul va fi prezentat la o dată care urmează să fie stabilită, a anunţat tribunalul. Bo Xilai a fost judecat începând din 22 august pentru corupţie, deternuare din fonduri publice în valoare de 5 milioane yuani către soţia sa, Gu Kailai, şi abuz de putere într-un tribunal din Jinan, un oraş situat în estul Chinei.

Căderea bruscă în dizgraţie a unui personaj care ar fi putut ocupa cele mai înalte funcţii de conducere în China, a capacitat atenţia celor din aparatul comunist şi în ţară.

Fostul lider politic Bo Xilai a fost acuzat de „mită, corupţie şi abuz de putere”, dar acestea constituie numai o parte dintre crimele comise de el, conform unor declaraţii oficiale şi analiştilor politici. Recoltarea de organe pentru transplant, traficul cu cadavre şi o încercare eşuată de lovitură de stat sunt alte fapte comise de Bo, însă acestea nu figurează în cadrul procesului său, pus în scenă cu grijă de autorităţile comuniste chineze.

Anul trecut, împotriva lui Bo Xilai au fost anunţate şapte capete de acuzare (conform declaraţiilor oficiale), cu trei mai multe decât cele descrise de actuala punere sub acuzare. Ancheta oficială aprobată de către Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez, ale cărei rezultate au fost publicate parţial în august 2012, a afirmat că Bo a fost responsabil de „încălcarea disciplinei organizaţionale şi cea privind angajaţii”, că a întreţinut raporturi sexuale necorespunzătoare cu mai multe femei şi că a fost suspectat de implicarea în „alte fărădelegi”.

„Procesele ce implică oameni din interiorul Partidului vizează uneori secrete naţionale şi de Partid şi există unele lucruri pe care nu le vor face publice, în mod cert”, a precizat Gao Yu, un jurnalist marcant şi comentator pe problemele Chinei, într-un interviu acordat postului New Tang Dynasty Television. „Elementele care ies la iveală cu ocazia procesului public, cele trei acuzaţii, sunt cele pe care el (Bo Xilai, n.r.) le-a recunoscut sau mărturisit”.

În cadrul procesului nu s-a vorbit despre faptul că Bo Xilai pusese la cale o lovitură de stat, împreună cu Zhou Yongkang, fostul "ţar" al Securităţii şi alţi membri de Partid de nivel înalt. Epoch Times a aflat despre aceasta de la surse din interior, aflate în China. Despre relatările lor au discutat şi alte câteva canale mass-media de limbă chineză, aflate în afara Chinei.

Potrivit afirmaţiilor Xinhua, activităţile lui Bo Xilai „au provocat daune enorme reputaţiei Partidului şi ţării, creând şi un impact extrem de nefast atât în interior cât şi în afara Chinei".

„Alte fărădelegi” ale lui Bo Xilai

Este cunoscut, de asemenea, faptul că Bo Xilai a fost unul dintre protejaţii politici ai lui Jiang Zemin, fostul lider al Partidului Comunist, care, în 1999, lansase campania violentă împotriva lui Falun Gong, ce avea, conform datelor oficiale între 70 -100 de milioane de practicanţi.

Bo Xilai are atâtea şi atâtea secrete pe care cei din exterior nu le cunosc”, a afirmat Zhang. Şi o mulţime dintre aceste secrete reprezintă călcâiul lui Ahile pentru Partidul Comunist Chinez.

Jiang Weiping, un jurnalist chinez care a făcut reportaje despre Bo pe când acesta era primarul oraşului Dalian, a fost încarcerat timp de opt ani pentru "dezvăluirea de secrete de stat şi incitarea la subversiune". Într-un interviu, Jiang Weiping declarase că Jiang Zemin îi spusese lui Bo că trebuia să arate cât este de „dur în rezolvarea problemei Falun Gong... în asta va consta capitalul tău politic.” Întâmplarea i-a fost relatată lui Jiang Weiping indirect, printr-un intermediar.

Conform lui Ethan Gutmann, autor al unei cărţi despre persecuţia Falun Gong, Bo Xilai a jucat un rol important în persecuţie, pe când deţinea postul de guvernator şi respectiv, primar, în Liaoning şi Dalian „Când Bo Xilai a ajuns guvernatorul provinciei Liaoning, el a comandat extinderea masivă a centrelor de detenţie de toate tipurile, mai ales în amplasamente ca Jinzhou, Dalian, ca şi în cazul notoriului lagăr de muncă Masanjia, aflat în apropierea oraşului Shenyang.

În 1999, Bo Xilai i-a acordat o medalie şi un certificat de premiere lui Günther von Hagens, a cărui afacere consta în plastinarea cadavrelor, a căror sursă primară reprezenta o problemă controversată, cadavrele provenind fie de la pacienţi ce şi-au dat consimţământul, fie de la prizonieri executaţi sau prizonieri de conştiinţă care nu şi l-au dat.

Zhang Jian, un comentator independent pe problemele prezente din China, a declarat pentru postul de televiziune NTD că ar fi „imposibil” ca să se aducă acuzaţii privind recoltarea de organe şi traficul de cadavre la adresa lui Bo Xilai într-un proces cu "deschis", fiindcă aceasta ar aduce o incriminare uriaşă a regimului însuşi.

Aceasta explică, de asemenea, pedeapsa uşoară care este aşteptată în cazul lui Bo Xilai: numai 15 ani de închisoare, conform versiunii în limba chineză a BBC şi altor entităţi mass-media de limbă chineză din afara Chinei. Între Bo Xilai şi autorităţi s-a ajuns la un compromis, a menţionat Zhang. Dacă Bo ar fi condamnat la moarte, atunci secretele Partidului ar putea ajunge să fie dezvăluite de către asociaţii lui Bo de peste hotare.

„Bo Xilai are atâtea şi atâtea secrete pe care cei din exterior nu le cunosc”, a afirmat Zhang. „Şi o mulţime dintre aceste secrete reprezintă călcâiul lui Ahile pentru Partidul Comunist Chinez.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe