Veste bună pentru diabetici. Un pancreas artificial poate înlocui injecţiile dureroase cu insulină

Companie israeliană a promis că în scurt timp va realiza visul a milioane de pacienţi cu diabet de tip 1 şi 2 din lume: un pancreas artificial.
Localizarea pancreasului în organism.
Localizarea pancreasului în organism. (masmusculo.com)

Compania israeliană Betalin Therapeutics a dezvoltat o procedură radicală în fază finală de testare, prin care este implantat în abdomenul pacientului un pancreas bioartificial ce va controla nivelul zahărului din organism şi va secreta cu precizie cantitatea necesară de insulină, înlocuind astfel pancreasul real.

Betalin a dezvoltat un pancreas artificial biologic (Engineered Micro Pancreas /EMP) care tratează persoanele diabetice, nemafiind necesare testele şi injecţiile dureroase şi repetate cu insulină.

Tehnologia de ultimă generaţie dezvoltată de Betalin oferă organismului pacientului un pancreas alternativ şi eficient. Într-un proces, care durează mai puţin de o oră şi sub anestezie locală, se implantează sub pielea pacientului micro-structura unui pancreas artificial.

Structura implantată, compusă din ţesut pulmonar de porc şi celule secretoare de insulină, aderă imediat la vasele de sânge ale pacientului. Pancreasul biologic „înţelege” cum să măsoare nivelul de zahăr în organism şi cum să secrete o cantitate optimă de insulină. După transplant, pacienţii pot întrerupe imediat utilizarea pompelor, a medicamentelor, injecţiilor şi măsurătorilor glicemiei, deoarece organismul, prin pancreasul biologic, redobândeşte capacitatea de a secreta insulină într-o manieră controlată.

Betalin Therapeutics Ltd. a fost fondată în 2015 de omul de afaceri Joshua (Shuki) Hershkovitz, fondator al altor companii listate, cum ar fi D Medical Industries şi Nextgen. Din Consiliul de administraţie fac parte două somităţi care au primit Premiul Nobel: profesorul Arieh Warshel, câştigător al Premiului Nobel pentru chimie în 2013 şi profesorul american Sydney Altman, care suferă de diabet şi a fost câştigător al Premiului Nobel pentru chimie în 1989. În 2017, Betalin a câştigat prestigiosul titlu de „Cel mai bun startup farmaceutic inovator” în competiţia Mixiii Biomed, relatează publicaţia Aurora.

Recent, Autoritatea pentru Inovare şi guvernul italian au acordat companiei o subvenţie de colaborare internaţională, împreună cu profesorul Lorenzo Piemonti, un cercetător de renume în domeniul transplanturilor.

Totodată, Betalin a primit, de asemenea, aproximativ 4 milioane de dolari de la investitori privaţi, inclusiv familia israeliană Pozilov (exportator de diamante) şi alţi investitori americani şi chinezi. Compania va începe o altă campanie de strângere de fonduri de 5 milioane de dolari pentru a începe faza de studiu clinic.

Procesul condus de profesorul Eduardo Miterani de la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii Evreieşti a început în urmă cu aproximativ un deceniu. Studiul se bazează pe faptul că celulele trebuie să intre în contact cu ţesutul de suport care simulează mediul extracelular din corpul uman.

Pacienţii care vor primi pancreasul bioartificial - ce va costa aproximativ 50.000 de dolari - nu vor mai fi nevoiţi să facă tratamente suplimentare.

În această privinţă, profesorul Miterani comentează: „Acesta este un progres mondial în tratamentul diabetului. Pancreasul este unic prin faptul că funcţionează ca un organ complet autonom, nu ca celule individuale şi, prin urmare, poate fi localizat în orice parte a corpului. Pancreasul inovator bioartificial aderă la un ţesut de suport, poate controla nivelurile de glucoză din sânge şi secreta insulina, după cum este necesar".

La rândul său, Dr. Avi Treves, vicepreşedinte pentru cercetare şi dezvoltare la Betalin, a menţionat: „Acesta este un progres semnificativ în cercetarea diabetului. Până acum, tratamentul diabetului sever de tip 1 s-a bazat pe injecţii periodice de insulină, pe lângă monitorizarea continuă a nivelului de zahăr din sânge. În trecut s-au făcut încercări de tratare a diabetului cu transplant de celule beta la pacienţi, dar această abordare a întâmpinat multe probleme, inclusiv lipsa donatorilor de celule beta şi necesitatea de a suprima sistemul imunitar pentru a preveni respingerea grefei. Pancreasul creat de Betalin este o soluţie unică şi credem că poate duce la vindecarea a milioane de pacienţi", relatează aceeaşi publicaţie.

Pe de altă parte, Dr. Nikolai Kunicher, CEO la Betalin, a comentat: "În primul rând, există sentimentul acestei misiuni. Posibilitatea de a salva sute de milioane de diabetici din întreaga lume cu o îngrijire atât de simplă şi uşoară este interesantă pentru echipa noastră de la Betalin. Având în vedere succesul experimentelor de laborator efectuat pe şoareci, Betalin va începe în curând să facă studii clinice la diabetici".