Veşti bune de la fostul Guvern. Dosarul Roşia Montană depus la UNESCO

În ultima zi de mandat al Corinei Şuteu, Ministerul Culturii a depus la UNESCO Dosarul Roşia Montană, dând astfel curs dorinţei a mii de români care au sperat, până în ultimul moment, că tehnocraţii nu vor lăsa decizia depunerii în seama PSD-ului.
Corina Şuteu
Corina Şuteu (Epoch Times)

Zecile de mii de români care au ieşit în stradă, de-a lungul anilor, pentru salvarea Roşiei Montane de la distrugere prin minerit cu cianuri au acum motive de bucurie. Ministerul Culturii a trimis la UNESCO miercuri, 4 ianuarie 2017, chiar înainte să predea ştafeta către PSD, dosarul “Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial.

Depunerea dosarului pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial a fost făcută cu asumarea ministrului Culturii Corina Şuteu, după informarea şi consultarea Prim-Ministrului Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, informează Ministerul Culturii.

Protecţia patrimoniului naţional este una dintre responsabilităţile principale ale Ministerului Culturii şi intră în prerogativele sale fundamentale. Depunerea dosarului Roşia Montană la UNESCO finalizează un proces început încă din 2011 (când Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a recomandat oficial Ministerului Culturii includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO) şi a continuat în mandatul Guvernului condus de Dacian Cioloş, prin adăugarea Roşiei Montane pe Lista Indicativă a României la UNESCO în februarie 2016. Nu este, aşadar, un act de dispoziţie cu caracter de noutate care să fie limitat de prerogativele restrânse ale Guvernului României în această perioadă, ci un act de administrare în vederea conservării patrimoniului naţional, mai transmite ministerul condus, până miercuri seara, de Corina Şuteu.

Valoarea excepţională a Roşiei Montane este recunoscută şi afirmată de un număr fără precedent de grupuri, instituţii şi organizaţii ale specialiştilor din ţară şi din străinătate în domeniul cercetării şi protejării patrimoniului, dintre care este suficient să amintim ICOMOS, organismul consultativ al UNESCO pentru evaluarea obiectivelor culturale propuse pentru înscriere în Lista Patrimoniului Mondial. Odată identificată valoarea excepţională a unui obiectiv, articolul 4 din Convenţia Patrimoniului Mondial impune obligaţia declanşării procedurilor pentru ocrotirea obiectivului respectiv, iar includerea sa în Lista Patrimoniului Mondial este primul pas în acest sens, se mai arată pe site-ul instituţiei.

În cadrul comunicatului, care poate fi citit aici, Corina Şuteu îşi manifestă speranţa că ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, va susţine şi va duce mai departe în cele mai bune condiţii acest demers.

Decizia finală privind includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Roşiei Montane aparţine exclusiv Comitetului Patrimoniului Mondial, în baza evaluării dosarului depus, conform următorului calendar:

Februarie - August 2017: Evaluare tehnică a dosarului (desk review);
Septembrie 2017: Vizită de evaluare pe teren a peisajului cultural nominalizat;
Iulie 2018: Analiză în Comitetul Patrimoniului Mondial şi decizie privind înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, mai transmite ministerul.

Reamintim că marţi, cu o zi înainte ca Guvernul Cioloş să-şi încheie misiunea, un grup de susţinători ai Roşiei Montane au depus la Guvern peste 10.000 de semnături strânse online de la cetăţeni care îi cereau lui Cioloş să-şi asume depunerea acestui dosar la UNESCO.