Veşti "bune" de la Palatul Victoria. Accizele vor rămâne gonflate încă un an

Ioana Petrescu
Ioana Petrescu (Eugen Horoiu / Epoch Times)

Accizele calculate de Guvernul Ponta la un curs gonflat de 4,73 lei/euro vor rămâne neschimbate în 2015, urmând ca din 2016, acestea să fie indexate cu inflaţia, a confirmat pentru Hotnews ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.

În consecinţă, tot ce înseamnă preţ la produse accizabile, precum carburanţi, energie electrică, alcool, tutun, cafea, produse de lux etc. vor include încă un an o acciză calculată la un curs cu 6,4% mai mare decât cel real, relatează sursa citată.

Impunerea unor accize la un curs semnificativ mai mare decât cel real în loc să aducă bani în plus la buget, aşa cum spera Guvernul, a determinat, dimpotrivă, încasări la un nivel mai mic decât cel programat (97,4%), ceea ce a dus la un minus de venituri din această zona de 301 milioane de lei.

Totodată, Hotnews mai reaminteşte că, în conformitate cu normele de aplicare a Codului Fiscal, Ministerul de Finanţe era obligat să publice pe site-ul propriu cursul de schimb pentru accize, până cel târziu pe 20 octombrie 2014, lucru care nu s-a întâmplat însă. De altfel, Guvernul a adoptat o politică similară şi în ceea ce priveşte publicarea legii Bugetului pe 2015. De unde conform calendarului agreat cu Comisia Europeană, proiectul bugetului ar fi trebuit adoptat până la data de 15 noiembrie, demersul a fost amânat, pe motiv de alegeri prezidenţiale până pe 10 decembrie a.c.

Guvernul şi incredibilul curs leu/euro

Până la 1 ianuarie 2014, valoarea în lei a accizelor se stabilea în funcţie de cursul comunicat de Banca Centrală Europeană (BCE) în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului anterior. Drept urmare în 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro. Nu a fost însă aşa.

Guvernul a modificat Codul fiscal astfel încât cursul să fie unul (teoretic) mai avantajos pentru bugetul din care aveau să fie suplimentate ulterior fondurile de care a dispus ministerul lui Liviu Dragnea. Aşadar, pentru 2014 accizele s-au calculat la cursul din 2012, de 4,5223 lei/euro, mai mare cu 1,67% decât cel din 2013 iar Codul fiscal a introdus şi indexarea cu inflaţia anuală. Anul trecut, inflaţia luată în calcul a fost de 4,77%. În consecinţă, s-a ajuns ca românii să plătească accize calculate la un curs aberant de 4,7380 lei/euro în 2014, curs care, potrivit Hotnews, va fi menţinut şi la anul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne