Veşti bune de la Parlamentul European pentru românii care lucrează în străinatate

La data de 12 decembrie 2013 Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care exprimă "profunda îngrijorare" bazată pe "rapoarte credibile, recoltarea sistematică neconsimţită de către stat a organelor de la prizonieri de conştiinţă"
La data de 12 decembrie 2013 Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care exprimă "profunda îngrijorare" bazată pe "rapoarte credibile, recoltarea sistematică neconsimţită de către stat a organelor de la prizonieri de conştiinţă" (Frederick Florin / AFP / Getty Images)

În jur de 3,5 milioane de cetăţeni români au plecat să îşi câştige pâinea peste hotare. Mulţi dintre ei sunt bine integraţi social, au case, serviciu şi un trai decent. Nu puţini însă au avut neplăcuta surpriză să dea peste angajatori care nu le-au plătit salariile şi nu le-au respectat drepturile stabilite prin contract.

Pentru a-şi recupera banii, românii trebuiau să-şi dea în judecată angajatorul, lucru pe care puţini dintre ei şi-l permiteau. Situaţia este însă, pe cale să se schimbe. Potrivit paginaeuropeana.ro, în această săptămână, Comisia pentru Afaceri Juridice din Parlamentul European a adoptat o hotărâre în baza căreia cei peste 3,5 milioane de români care muncesc în ţări străine au o şansă în plus să le fie apărate drepturile atunci când muncesc în baza unui contract de muncă şi nu sunt plătiţi.

Dacă până acum, pentru a-şi recupera banii, românii care nu erau plătiţi de angajator erau obligaţi să-şi dea în judecată angajatorul în ţara lui, ceea ce presupunea cheltuieli mari cu avocaţii din ţara respectivă, cu chiria sau cu deplasările, prin raportul adoptat în Comisia de Afaceri Juridice, s-a deschis posibilitatea ca procedurile judiciare împotriva firmei rău-platnice să poată fi făcute în România.

"Adoptarea acestor modificări nu au fost uşoare. Din păcate, grupul politic din care fac parte nu a fost de acord cu mine dimpotrivă, au fost foarte vehemenţi. Şi este greu când ai propriul grup împotrivă. Am fost tentat să renunţ deoarece nu prea s-a întâmplat ca cineva să reuşească în astfel de condiţii! Am reuşit să rup doar votul Bulgariei din grup. Şi nu înţeleg de ce. Ştiu doar că sunt extrem de supăraţi pe mine pentru că am colaborat cu socialiştii pe acest subiect.

Ştiu că nu se prea face aşa ceva, dar interesele celor 3,5 milioane de români din diaspora au fost mai importante decât interesul grupului politic. Iar de colaborat, am colaborat şi cu extremiştii din PE, cu Verzii şi Conservatorii sau cu Liberalii. A fost şi pentru mine o experienţă interesantă! Nu este foarte uşor să îi faci pe reprezentanţii a 27 de state să înţeleagă problema celor 3,5 milioane de români. Care de fapt era şi problema lor şi le-am explicat asta. Şi spun acest lucru deoarece în acest fel se va combate şi evaziunea fiscală şi munca la negru.

Puţini vor mai fi cei care vor accepta să lucreze în străinătate fără un contract de muncă, ştiind că se pot întoarce acasă şi să îl folosească după cum în aceste condiţii puţine firme îşi vor mai permite să îi batjocorescă pe muncitorii români, neplătindu-i pentru munca prestată! Poate unii vor spune: «Bine, bine, este vorba doar de 3,5 milioane de români. Nu e cine ştie ce!». Să nu uităm însă că aceşti oameni, care sunt umiliţi şi batjocoriţi, poate pentru simplul fapt că sunt români, trimit sume imense din străinătate în ţară, stau departe de familie, de copiii lor, de părinţi. Cu sacrificii imense! Iar din păcate, din ţară, de la autorităţi, nu primesc nicio vorbă bună sau măcar un drept la vot!”, a explicat europarlamentarul român Daniel Buda.

Daniel Buda este membru al noului PNL, partid afiliat în Parlamentului European grupului PPE (Partidul Popular European).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne