Vestul Siriei, ţinta unor raiduri atribuite avioanelor ruseşti

După ce Rusia a promis că va mări intensitatea campaniei aeriene, vestul Siriei a fost ţinta a şase-şapte raiduri atribuite ruşilor.
Clădiri distruse în centrul oraşului sirian Talbisseh, provincia Homs. Avioanele de luptă ruseşti au lovit în 1 octombrie 2015 ţinte din jurul oraşelor Hama şi Homs din vestul Siriei.
Clădiri distruse în centrul oraşului sirian Talbisseh, provincia Homs. Avioanele de luptă ruseşti au lovit în 1 octombrie 2015 ţinte din jurul oraşelor Hama şi Homs din vestul Siriei. (Captură Foto)

La o zi după ce Rusia a promis că îşi va intensifica raidurile aeriene, se presupune că avioane ruseşti au lovit duminică ţinte din jurul oraşului Talbiseh din vestul Siriei, au informat localnicii şi o organizaţie ce monitorizează războiul civil din Siria, transmite Reuters, preluat de hotnews.

"Până acum au fost şapte sau şase raiduri asupra oraşului", a declarat Abdul Ghafar al Dweik, un fost angajat guvernamental, în prezent voluntar în cadrul echipelor de salvare. Acesta a mai precizat că raidurile au fost efectuate de avioane ruseşti. "Apar din senin... Cu avioanele siriene am fi primit un avertisment, dar acum dintr-odată le vedem deasupra noastră", a afirmat el.

La rândul său, observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, ONG care monitorizează războiul de peste patru ani printr-o vastă reţea de surse, a informat că avioanele ruseşti au lansat duminică lovituri în provincia siriană Homs, precum şi în cea învecinată Hama.

Ambulanţele au transportat persoane rănite la spitalul din Talbiseh, iar un localnic a relatat că cel puţin cinci cadavre au fost recuperate din partea de vest a oraşului.

Reamintim că loviturile aeriene ale Rusiei împotriva militanţilor care operează în Siria au fost declanşate oficial miercuri, la scurt timp după ce camera superioară a Parlamentului rus i-a oferit lui Putin mandatul de a folosi armata în Siria, un aliat al Moscovei.

Deşi Putin a oferit asigurări că forţele sale nu vor ataca decât membrii Statului Islamic (ISIL), joi, avioanele ruseşti au bombardat o tabără de antrenament aparţinând unui grup rebel antrenat de CIA – aducând SUA şi Rusia efectiv pe poziţii opuse în Orientul Mijlociu pentru prima oară de la încetarea Războiului Rece.

Avioanele de luptă ruseşti au lovit ţinte din jurul oraşelor Hama şi Homs din vestul Siriei, în zone controlate de rebelii Al Nusra şi Al-Jabal care nu aparţin Statului Islamic - în ciuda afirmaţiilor făcute de Moscova.

Cât despre victime civile, preşedintele rus Vladimir Putin a respins joi afirmaţiile conform cărora au fost ucişi civili în timpul loviturilor aviaţiei ruse în Siria, susţinând că nu este vorba decât de un “atac informaţional”.

Amintim, de asemenea, că sâmbătă, Andrei Kartapolov, ofiţer din statul major rus, a declarat că avioane ruseşti cantonate în vestul Siriei a efectuat mai mult de 60 de misiuni în 72 de ore şi că intensitate raidurilor va creşte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe