Viaţa bate filmul. Ce se află în spatele iniţiativei SUA de scoatere a companiei Huawei din reţelele 5G ale Europei

Războiul informaţional iese acum la suprafaţă, după ce, sub administraţia Obama, serviciile secrete americane şi elita politică au fost penetrate la vârf de agenţii Partidului Comunist.
(John Macdougal/AFP/Getty Images)

Statele Unite consideră Uniunea Europeană drept prioritatea sa numărul unu în cadrul unui efort global de a-şi convinge aliaţii să nu achiziţioneze echipamente produse de compania chineză Huawei pentru reţelele mobile 5G, conform declaraţiei unui oficial al Departamentului de Stat din SUA făcută marţi.

După întâlniri cu Comisia Europeană şi guvernul belgian de la Bruxelles, oficialii americani urmează să trimită un mesaj către alte capitale europene că cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume prezintă un risc de securitate, a declarat oficialul care a vorbit în condiţii de anonimat către Reuters.

"Trebuie să fii foarte, foarte precaut şi îi îndemnăm pe colegi să nu se grăbească să semneze contracte cu furnizori suspecţi din ţări precum China", a spus oficialul.

Washingtonul şi aliaţii săi anglo-saxoni consideră că Beijingul foloseşte echipamentele 5G pentru spionaj - deşi Huawei Technologies Co. spune că îngrijorarea este lipsită de motive.

Cu toate acestea, programele de tip Proiectul 863, desfăşurate de regimul comunist de la Beijing, împreună cu incidentele asemănătoare celui din 2010, când 18% din traficul internaţional de internet a fost redirecţionat prin China pentru 15 minute, sau incidentul din 2018 în care firma China Telecom a redirecţionat trafic de internet între Washington şi Los Angeles prin China TIMP DE PESTE DOI ANI, au iscat îngrijorări imense.

Activităţile companiei Huawei nu au scăpat neobservate, unul dintre cei care au atras atenţia asupra războiului informatic al Chinei fiind generalul american Michael Hayden, cel care a schimbat pentru totdeauna faţa agenţiilor de informaţii secrete, într-un interviu pentru Epoch Times Israel.

Acuala iniţiativă americană de combatere a spionajului chinez în Statele Unite survine după ce, ani la rând, pe timpul administraţiei Obama, în presa americană au apărut anchete privind infiltrarea la vârf a companiei Huawei în cercurile serviciilor secrete americane, existând chiar anchete despre implicarea fostului preşedinte american Barack Obama în legături ilegale cu China.

După arestarea, cu puţin timp în urmă, a directorului Huawei în Canada şi evoluţiile dure care au urmat - inclusiv arestarea unor oameni de afaceri canadieni în Beijing - este probabil ca bătălia pentru interzicerea companiei Huawei în Europa, una dintre cele mai mari pieţe ale sale, să accentueze războiul comercial şi informaţional dintre Washington şi Beijing.

Washingtonul utilizează "mai multe piste", a declarat oficialul american, inclusiv discuţii în cadrul alianţei NATO conduse de SUA de la Bruxelles şi la conferinţele internaţionale de la Barcelona şi München: "Europa este cu siguranţă locul în care acest lucru este considerat o prioritate".

Produsele Huawei sunt utilizate pe scară largă în Europa, dar campania de interzicere a mărcii pe pieţe este concentrată în special pe echipamente pentru noua tehnologie 5G, care promite să conecteze totul de la vehicule la fabrici - folosind viteze mult mai mari şi algoritmi de conectare între celule care vor face practic imposibilă monitorizarea eventualelor operaţiuni de spionaj.

În timp ce Washingtonul a interzis în mare măsură companiei Huawei să furnizeze echipamente guvernului şi contractorilor guvernamentali, pregătirile avansate ale Europei pentru reţelele 5G reprezintă un risc de securitate care ar putea pune în pericol Statele Unite şi întregul eşafodaj occidental.