Vice Presedintele Parlamentului European cere eliberarea unui practicant Falun Gong

Edward McMillan-Scott, Vice Presidente al Parlamentului European.
Edward McMillan-Scott, Vice Presidente al Parlamentului European. (E. McMillan-Scott)

Scrisoarea lui Edward McMillan-Scott, eliberata la 22 iunie 2006, este adresata dnei Benita Ferrero-Waldner, Comisarul pentru Relatii Externe, Comisia Europeana, Brussels.

Stimate Comisar,

In interventia mea din 22 iunie catre Comitetul Afacerilor Externe din cadrul Parlamentului European am ridicat problema persecutiei practicantilor Falun Gong si m-am referit la un caz individual, pe care l-ati acceptat sa il analizati. Dupa cum v-ati putea aminti, am mentionat ca dnul Cao Dong, care a fost la inchisoare impreuna cu sapte demonstranti din Tiananamen 1989, mi-a declarat ca a vazut cadavrul prietenului sau plin de gauri in locurile unde organele sale au fost inlaturate. Pentru a completa, atasez un articol pe care l-am scris in Yorkshire Post, ziarul meu regional, care explica vizita mea mai detaliat.

La 21 mai in camera mea dintr-un hotel din Beijing m-am intalnit cu dnul Cao Dong (36 de ani), care este un practicant Falun Gong. El a facut inchisoare pentru credinta sa si apoi i-a fost anulata sentinta.

Dupa intalnire el a fost arestat si nu a mai fost vazut de atunci. Mi-e teama de situatia in care se afla.

Colegul sau de apartament a fost arestat si interogat timp de 5 zile si bunurile dnului Dong au fost confiscate de politie.

Am trimis o scrisoare la 5 iunie catre ambasadorul chinez in U.E., pe care o atasez pentru referinta dumneavoastra, cerand urgent eliberarea dnului Cao Dong. Am repetat aceasta cerinta la 16 iunie. Ambele scrisori au fost inmanate personal ambasadei chineze din Brussels. Biroul meu mi-a spus ca ambasadorul primeste instructiuni din Beijing.

V-as fi recunosctor daca veti aborda aceasta problema cu autoritatile chineze.

Cu sinceritate,

Edward McMillan-Scott