Vicepreşedintele Băncii Mondiale în prima sa vizită oficială în Moldova

.
. (MIKE CLARKE/AFP/Getty Images)

Vicepreşedintele Băncii Mondiale (BM) pentru Europa şi Asia Centrală, Laura Tuck, va sosi pe 22 septembrie în prima sa vizită oficială în Republica Moldova, informează Moldpres cu referire la Serviciul de presă al Oficiului BM de la Chişinău. Laura Tuck va avea întrevederi cu oficiali guvernamentali, reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile şi partenerii de dezvoltare internaţionali, şi va vizita unele proiecte susţinute de Banca Mondială. Scopul principal al vizitei reprezentantului unuia dintre cei mai mari creditori ai Moldovei este de a discuta problemele de dezvoltare prioritare, precum şi implementarea programelor în derulare ale Băncii Mondiale, dar şi aspecte ce vizează colaborarea pe viitor.

În prezent, înaltul oficial al Băncii Mondiale se află în vizită în Belarus. Anterior, BM informa că vicepreşedintele Băncii Mondiale va efectua vizite în Belarus, Ucraina şi Moldova în perioada 15-24 septembrie 2014.

Aceasta este prima vizită oficială a Laurei Tuck în Belarus, Ucraina şi Moldova, după debutul mandatului său de vicepreşedinte pentru Europa şi Asia Centrală în septembrie 2013, potrivit unui comunicat al Oficiului central al BM de la Washington. Ea este responsabilă de gestiunea programului de dezvoltare al Băncii în regiunea Europa şi Asia Centrală, care include 31 de ţări.

De la aderarea Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1 miliard de dolari SUA au fost alocaţi pentru un număr de 49 operaţiuni în ţară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include opt proiecte active, suma angajamentelor totale constituind 189.9 milioane de dolari SUA. Domeniile de asistenţă includ reforma cadrului de reglementare şi dezvoltarea mediului de afaceri, educaţia, asistenţa socială, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura, mediul şi altele. Corporaţia Financiară Internaţională a oferit investiţii în valoare de 233 de milioane de dolari SUA în cadrul a 24 proiecte în diverse sectoare, iar Agenţia Multilaterală pentru Garantarea Investiţiilor a oferit garanţii în valoare de 95 de milioane de dolari SUA. Ambele instituţii sunt membre ale Grupului Băncii Mondiale.