Vicepreşedintele Tribunalului Suprem al Chinei investigat pentru corupţie

Xi Xiaoming, vice preşedintele Curti Supreme a Poporului din China, a fost arestat pe 12 iulie 2015
Xi Xiaoming, vice preşedintele Curti Supreme a Poporului din China, a fost arestat pe 12 iulie 2015 (Weibo.com)

Mass media chineză de stat a anunţat duminică arestarea celui de-al doilea om la conducerea sistemului judecătoresc. Vicepreşedintele Curţii Supreme este acuzat de „abateri severe de la disciplină şi lege”.

Arestul a survenit într-o perioadă în care Partidul Comunist, care conduce China cu o mână de fier, a lansat campanii de suprimare a mai multor grupuri sociale considerate indezirabile de către regimul comunist.

Născut în provincia Jiangsu, Xi Xiaoming a funcţionat în aparatul judecătoresc de la începutul anilor ‘70. Înainte de a deveni vicepreşedintele Tribunalului Suprem al Poporului, el a deţinut funcţia de secretar adjunct al Comisiei Politice şi Legislative Municipale din Shanghai – funcţionând în cadrul celui mai mare conglomerat însărcinat cu suprimarea societăţii civile - care include politia, tribunalele "poporului", lagărele de muncă, închisorile, forţele paramilitare şi anumite agenţii de spionaj.

Mass media din afara Chinei a transmis că, de la începutul lunii martie, Xi Xiaoming s-a aflat într-o poziţie extrem de sensibilă, fiind chemat de către anchetatorii anti-corupţie la mai multe întâlniri.

Conform rapoartelor, Xiaoming ar fi menţinut legături obscure cu un oligarh din provincia Shaanxi, Zhang Xinming, despre care se afirma că este cel mai influent om al regiunii.

Zhang Xinming a fost şi el vizitat de anchetatorii anticorupţie în august 2014, cu prilejul unor epurări care au lovit numeroşi membrii ai Partidului Comunist de nivel provincial din Shaanxi.

Campania anti-corupţie declanşată de actualul preşedinte chinez Xi Jinping după instalarea sa, vizează în special oficialii de Partid afiliaţi aşa numitei bande din Shanghai, un club select de demnitari comunişti conduşi de fostul lider chinez Jiang Zemin.

În ultimii ani, numeroşi membrii marcanţi ai acestui grup au fost condamnaţi, incluzându-i pe Bo Xilai - fost primar al oraşului Dalian - şi pe Zhou Yongkang, fostul ţar al securităţii chineze.

Surse interne ale Epoch Times consideră că banda de la Shanghai este responsabilă pentru cel puţin două atentate eşuate împotriva preşedintelui Xi Jinping, care au avut loc în perioada în care acesta se pregătea să moştenească puterea de la predecesorul său, Hu Jintao.

Incidentele l-ar fi forţat pe Xi Jinping să înceapă o operaţiune de epurare a oficialilor aparţinând bandei din Shanghai, folosind pretextul unei campanii anti-corupţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe