Victor Chirilă: Sistemul oligarhic din R. Moldova se centralizează sub controlul FSB-ului, Dodon fiind doar un pion dispensabil

Plahotniuc a plecat, însă Dodon şi lacheii săi au reuşit să minimalizeze pierderile sistemului oligarhic. Justiţia, mass media, instituţiile de forţă, mediul de afaceri etc. revin la matca sistemului, afirmă Victor Chirilă.
Victor Chirilă, Director Executiv, Foreign Policy Association, Chişinau
Victor Chirilă, Director Executiv, Foreign Policy Association, Chişinau (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Expertul Victor Chirilă susţine că în anul 2019, sistemul oligarhic a învins din nou în Republica Moldova. În doar o lună de la demiterea Guvernului Sandu, sistemul a recuperat practic toate poziţiile „pierdute” în cele cinci luni ale guvernării antioligarhice ACUM - PSRM.

„Plahotniuc trebuia detronat, pentru că devenise un pericol existenţial pentru democraţie şi pluralismul politic. El a plecat, sistemul, însă, a rămas practic intact. Dodon şi lacheii săi au reuşit cu brio să minimalizeze pierderile sistemului, de care depinde supravieţuirea lor politică”, scrie acesta într-un editorial pentru Ziarul Naţional.

În opinia expertului, Moscova a înţeles foarte bine miza jocului politic de la Chişinău: cine domină sistemul oligarhic, domină R. Moldova. Azi, ea este mai aproape ca niciodată, în ultimii 30 de ani, să-şi vadă acest deziderat împlinit, profitând din plin de complicitatea politicienilor moldoveni de orice culoare.

„Între timp, justiţia, procuratura, instituţiile de forţă, mass media, autorităţile centrale şi locale, mediul de afaceri au revenit sau revin rând pe rând la matca sistemului”, a adăugat Victor Chirilă concluzionând că între timp Moldova s-a ales cu încă doi „oligarhi ruşi de făcătură FSB-istă. Astfel, sistemul nostru oligarhic devine transnaţional şi se centralizează din nou, dar de această dată sub controlul nemijlocit al FSB-ului, Dodon fiind doar un pion dispensabil, desigur când o va cere contextul.”