UPDATE: Victor Ponta în război cu Hotnews şi Ziare.com. Tăpălagă îi solicită premierului să prezinte scuze publice

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a lansat, luni seara, un atac grosier la adresa a doi jurnalişti şi a publicaţiilor la care lucrează aceştia, acuzându-i că publică ştiri false şi că îl "înfierează" la ordin. Premierul s-a rezumat la a lansa acuze, fără a aduce vreo dovadă care să le susţină.

"ATENŢIUNE ATENŢIUNE! Ordin de seară pe unitate - editoriale de înfierare proletară a lui Ponta pentru că a sesizat duminică seara ştirile (false) identice publicate de subunităţile Hotnews şi Ziare.com

Raportăm - Ordinul este executat de comandantul "descoperit" Dan Tăpălagă - Hotnews (luni 20.04 la ora 20.30) şi comandantul "acoperit" sub pseudonimul Ioana Ene Dogioiu - Ziare.com (luni 20.04 la ora 21.09)! Felicitări!

http://m.hotnews.ro/ştire/19970422
http://m.ziare.com/victo…/jenant-domnule-ponta-1359202-font3, scrie Ponta pe Facebook.

Poziţia ziare.com

Potrivit ziare.com, supărarea lui Ponta are legătură cu faptul că cele două publicaţii pe care le incriminează au citat, cu ghilimele o declaraţie făcută de acesta la Antena 3.

Declaraţia citată de cele două site-uri suna aşa: "I-am spus domnului Cazanciuc că miniştrii nu se adresează Parlamentului direct, ci prin mine, ca prim-ministru: 'Vezi că e o încălcare gravă a unei reguli de procedură, care de fapt înseamnă respect între instituţii' şi mi-a zis că o să vorbească cu procurorul general. (...) Senatorii nu sunt angajaţii unui procuror de la DNA, cum nici procurorii nu sunt angajaţii Senatului".

Ziare.com postează şi un link la înregistrarea respectivă, care poate fi accesat aici. La rândul său, Hotnews citează o ştire Mediafax, pe care însă premierul nu a sesizat-o.

"Eu înţeleg că dl Ponta poate avea mari probleme cu înţelegerea rolului ghilimelelor, al citatului, că altfel, mă gândesc, n-ar fi fost declarat plagiator de comisii interne şi internaţionale de experţi. Dar nu are decât să-şi asculte atent, repetat propria declaraţie şi să găsească domnia sa inadvertenţa.", scrie ziare.com, în replică la acuzele lui Ponta, sfătuindu-l pe premier ca, în loc "să se răţoiască la ziariştii care i-au reprodus cu ghilimele vorbele", mai bine să explice în ce calitate califica drept abuz procedural o solicitare oficială a DNA către Senat.

"Ceea ce mi se pare cel mai grav nu e că dl Ponta nu ştie nici până azi cum e cu citatul, nici că se răţoieşte la ziarişti, un sport pe care l-a mai practicat, ci faptul că, de la nivelul funcţiei domniei sale, care ar presupune maximă responsabilitate, lansează acuzaţii grave, nesusţinute de vreo dovadă, împotriva presei şi a altor instituţii de forţă ale statului.

Care ordine, de la care "unitate", dle Ponta? Cred că nu vă puteţi referi cu această terminologie decât la armată sau servicii secrete. Ne spuneţi că ele controlează presa şi trimit spre publicare şi alte texte decât cele cuprinse în comunicatele oficiale, texte menite să se constituie în atac politic?

Recomandăm şi: Ponta schimbă retorica împotriva presei, jurnaliştii se coalizează [video]

Are dl Ponta cu siguranţă şi ceva dovezi despre existenţa unui ordin de la "unitate"? Să spună ordinul şi unitatea. Cu subiect şi predicat. Dar acuzaţia difuză nedovedită reprezintă rostogolirea unei calomnii care loveşte şi presa şi instituţiile statului. Şi nici măcar nu pot să-mi dau seama dacă dl Ponta o face dintr-o panică iresponsabilă sau cu rea-voinţă cinică. Ambele sunt grave.", aduga ziare.com.

Ceea ce mi se pare cel mai grav nu e că dl Ponta nu ştie nici până azi cum e cu citatul, nici că se răţoieşte la ziarişti, un sport pe care l-a mai practicat, ci faptul că, de la nivelul funcţiei domniei sale, care ar presupune maximă responsabilitate, lansează acuzaţii grave, nesusţinute de vreo dovadă, împotriva presei şi a altor instituţii de forţă ale statului.

Poziţia lui Dan Tăpălagă

Consider că afirmaţiile premierului postate pe pagina sa de FB reprezintă un atac la libertatea presei, o formă de presiune, un şir de aluzii jignitoare şi de acuzaţii fără temei, motiv pentru care îi solicit scuze publice, scrie Dan Tăpălagă pe contul său de Facebook. Redăm integral postarea jurnalistului HotNews

"Câteva precizări referitoare la atacurile premierului Victor Ponta la adresa HotNews.ro

1. Pot să înţeleg complexul de inferioritate al premierului, care îl determină să vadă comandanţi peste tot.

2. Apreciez publicitatea făcută unor editoriale critice cu domnia sa. Semn de maximă inteligenţă politică. Unul dintre articolele care au stârnit furia premierului se intitulează "Arogantul se întoarce", publicat pe HotNews.ro, luni, 20 aprilie.

3. Reacţia premierului este generată şi de o eroare de redactare minoră, asumată şi corectată cu bună-credinţă de hotnews.ro. Calificativele utilizate la adresa redacţiei sunt însă vădit disproporţionate în raport cu erorile fără relevanţă comise într-o redacţie care funcţionează 24 din 24.

4. Victor Ponta a atacat o redacţie din cauză că i-a spus adevărul în faţa. HotNews.ro publicat în data de 17 aprilie un articol intitulat: "Bilanţul real al autostrăzilor după trei ani de guverne Ponta: ZERO km începuţi şi finalizaţi de cabinetele Ponta / 300 de km finalizaţi, dar începuţi de guvernările anterioare / Multe proiecte rămase pe hârtie, tergiversate sau blocate". Alte posturi TV au preluat informaţiile, generând dezbateri. Este genul de realitate pe care premierul nu o doreşte expusă public. În consecinţă, recurge la tehnici securiste de decredibilizare a sursei, un gest nedemn pentru un şef de guvern sau pentru un lider de partid care se respectă.

5. Premierul doreşte însă să propage în spaţiul public ideea că HotNews.ro şi alte redacţii critice la adresa domniei sale manipulează, mint si difuzează ştiri false pentru a decredibiliza jurnalişti şi redacţii întregi. Nu doar că afirmaţiile lui Victor Ponta sunt în sine o minciună şi o exagerare, dar reprezintă probe că nu suportă jurnaliştii liberi, cu gândire critică şi autonomă. Se manifestă din nou aroganţa pe care singur şi-a reproşat-o public după ce a pierdut alegerile din noiembrie.

6. Consider că afirmaţiile premierului postate pe pagina sa de FB reprezintă un atac la libertatea presei, o formă de presiune, un şir de aluzii jignitoare şi de acuzaţii fără temei, motiv pentru care îi solicit scuze publice.", scrie Dan Tăpălagă pe contul de Facebook.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne