Victor Ponta: proiectul Legii Bugetului va fi adoptat pe 10 decembrie

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că proiectul legii bugetului pe 2015 va fi aprobat de Guvern pe 10 decembrie, după care va fi trimis în Parlament pentru dezbateri.

Prezent în Parlament, unde a luat parte la o dezbatere politică organizată de PNL pe tema organizării dezastruoase a votării în Diaspora, premierul a atins şi subiectul mult-aşteptatei legi a bugetului, precizând că în 2015 va fi menţinută scăderea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale, în timp ce o eventuală scădere a TVA cu 2 puncte "nu este posibilă" de la 1 ianuarie, relatează Hotnews.

Amintim că data anunţată de premier pentru aprobarea legii Bugetului corespunde zilei în care se va încheia vizita la Bucureşti a delegaţiei FMI-Comisia Europeană-Banca Mondială, aşteptată în ţară în perioada 2-10 decembrie.

Potrivit calendarului agreat cu Comisia Europeană, proiectul bugetului ar fi trebuit adoptată până la data de 15 noiembrie, însă demersul a fost amânat, pe motiv de alegeri prezidenţiale.

Imediat după primul tur de scrutin, Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, anunţa că Guvernul nu îi va prezenta preşedintelui Traian Băsescu bugetul pe 2015, întrucât nu este normal că Victor Ponta să îşi asume un buget pe anul viitor, întrucât este posibil ca acesta să ajungă preşedinte.

"Mi se pare în regulă că noul premier să îşi însuşească acest buget. Victor Ponta este premier, dar s-ar putea să fie preşedinte, şi nu premier. Parlamentul este oricum în vacanţă, până pe 15 noiembrie, şi nu ar avea cui să i-l prezinte. Nu e normal, dacă Victor Ponta ştie că s-ar putea să nu fie pe acest scaun de premier, anul viitor, să îşi însuşească acest buget", declara Ioana Petrescu în cadrul unei emisiuni de la Realitatea TV.

Ministrul finanţelor mai declara, cu mai puţin de o lună înainte de sosirea troicii, că nu există un draft al bugetului pe 2015, precizând însă că au fost făcute estimări despre cât se poate colecta anul viitor.