Victorie răsunătoare împotriva RMGC. Două acte importante pentru avizarea exploatărilor anulate în instanţă

Roşia Montană
Roşia Montană (Sean Gallup / Getty Images)

Opozanţii proiectului de exploatare a aurului cu cianuri la Roşia Montană au obţinut o dublă victorie în instanţă împotriva Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Curtea de Apel Suceava a suspendat irevocabil certificatul de descărcare arheologică pentru Masivul Cârnic, masiv ce adăposteşte vestigii arheologice protejate ca monument de interes naţional şi, în aceeaşi zi, 15 aprilie Tribunalul Covasna a anulat avizul de mediu pentru Planul de urbanism zonal modificat (PUZ) pentru zona de dezvoltare industrială a Roşia Montană Gold Corporation.

Procesele, câştigate de Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Salvaţi Bucureştiul, cu ajutorul avocaţilor Marius Harosa, Ştefania Simion şi Dumitru Dobrev stopează planurile RMGC de a merge mai departe cu demersurile de avizare a exploatărilor din Apuseni.

Într-un interviu acordat Epoch Times, Dl avocat Harosa a explicat semnificaţia victoriilor obţinute în tribunal.

"Cele două hotărâri judecătoreşti reprezintă două mari victorii pentru opozanţii proiectului minier. Hotărârea de la Suceava consfinţeşte suspendarea certificatului de sarcină arheologică. Asta înseamnă că, atâta timp cât se judecă acţiunea în anulare - am cerut şi anularea acestui act - nu poate fi folosit acest certificat în procedurile lor de avizare, de aprobare a proiectului. Deja este o piesă scoasă din joc. Descărcarea certificatului de sarcina arheologică semnifică faptul că un munte, în speţă Muntele Cârnic, poate fi redat circulaţiei, adică poate fi folosit pentru scopuri altele decât cele istorice, în speţă o carieră, cariera viitoarelor mine ale Gold Corporation. Or, prin suspendarea acestui act ei nu pot să meargă mai departe.", ne-a explicat dl avocat Harosa semnificaţia deciziei tribunalului de la Suceava.

Anularea Avizului de Mediu la Tribunalul Covasna a venit ca urmare a unui efort sistematic şi susţinut, ne-a explicat dl Harosa lungul şir de acţiuni ce au precedat anularea actului. Înaintea emiterii avizului, avocaţii au reuşit anularea actelor administrative ce au dus la elaborarea acestuia, respectiv, planul urbanistic general şi zonal al comunei Roşia Montană şi o hotarâre a Consiliului Local Roşia Montană, dată în folosul RMGC cu încălcarea flagrantă a legii.

"Există un Plan de Urbanism General (PUG) al comunei Roşia Montană şi planuri urbanistice zonale (PUZ-uri) pentru diverse activităţi, în speţă acest PUZ zonă industrială care de fapt cuprinde 90% din localitatea Roşia Montană cum e astăzi. Pentru acest PUZ, s-a dat un aviz de mediu care spune că orice aviz care s-a dat acolo este conform cu Legislaţia de mediu. Evident că au uitat câteva detalii semnificative, genul că acolo sunt monumente istorice, monumente culturale, persoane care locuiesc acolo." a declarat dl Harosa.

"Am constatat că sunt nelegale aceste planuri urbanistice, PUG-ul şi PUZ-ul. După aceea, au emis o hotărâre de Consiliu Local prin care au zis "domnule, sunt totuşi bune", deci au călcat pe o hotărâre judecătorească. Evident că am câştigat şi acel proces. Deci, în momentul în care s-a emis Avizul de Mediu, cum acesta s-a bazat pe acte nule, a fost anulat de instanţă de la Tribunalul Covasna."

Hotărârea este supusă recursului, însă ca urmare a victoriilor obţinute în instanţă de opozanţii exploatărilor, RMGC nu mai poate demara proiectul, căci are nevoie de o multitudine de acte, printre care şi certificatul de descărcare de sarcini, suspendat de Tribunalul din Suceava.

"Prin urmare le lipsesc foarte multe piese din ceea ce legea prevede pentru a demara proiectul. Raportat strict la nivelul actelor administrative emise faţă de RMGC, în momentul acesta dânşii sunt la nivelul anilor '99 sau 2000. Actele importante sunt anulate, suspendate. De aceea au simţit nevoia guvernanţii să dea o lege prin care să-i împingă din spate." a declarat Marius Harosa.

O nouă lege a minelor?

"În proiectul de lege a minelor erau nişte prevederi care se refereau la victoriile Alburnus Maior, era un text care spunea că dacă sunt acte juridice anulate sau suspendate, autoritatea administrativă este obligată să le emită din nou într-un interval. Se referea la noi", e explicat dl Harosa.

O nouă tentativă a autorităţilor de a promova o lege care să avizeze exploatările RMGC, în pofida tuturor deciziilor instanţelor care au anulat actele necesare demarării exploatărilor este foarte puţin probabilă însă, crede dl avocat, mai ales în an electoral.

"Anul acesta, fiind un an electoral, niciun partid nu cred că îşi va asuma răspunderea de a promova o lege care să încalce flagrant toate aceste legi. (...)"

În concluzie, cel puţin deocamdată, şah aproape mat la RMGC.

Ce au salvat, practic, în instanţă Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Salvaţi Bucureştiul?

Proiectul de minerit cu cianuri propus la Roşia Montană de Gabriel Resources ar presupune, dacă ar fi realizat, strămutarea forţată a localnicilor, distrugerea monumentelor istorice şi a bisericilor, folosirea a peste 200.000 de tone de cianură şi transformarea a patru munţi în cariere de suprafaţă.

“Această aşezare din Munţii Apuseni este unul din locurile de mare faimă ale lumii, până mai ieri datorită moştenirii lăsate modernităţii de istoria sa, dar in anii din urmă şi din cauza tragediei care sta să se întâmple, în caz ca această moştenire va fi călcată în picioare. Roşia Montană, cu galeriile sale romane, a devenit parte preţioasă a patrimoniului cultural universal. După secolul al XII-lea, până la descoperirea Lumii Noi, şi chiar după aceea, Munţii Apuseni au fost pentru Europa un Eldorado. Acest Eldorado a lăsat urme, vestigii... patrimoniu. Ca să nu mai vorbim de unele dintre galeriile nou descoperite: galeriile dacilor!”, consideră Dr. arh. Monica Mărgineanu Cârstoiu, cercetător la Institutul de Arheologie al Academiei Române “Vasile Parvan”, preşedinte al Asociaţiei „Arhitectură. Restaurare. Arheologie.

În Muntele Cârnic, cel pentru care Curtea de Apel Suceava a suspendat irevocabil certificatul de descărcare arheologică, o echipă de arheologi francezi a descoperit 7 km de galerii romane de o frumuseţe extraordinară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură