Viitorul bate la uşă: Lech Walesa despre Ucraina şi mişcarea Tuidang ce zguduie comunismul chinez din temelii

Fostul preşedinte polonez şi lider al mişcării Solidarnosc, un factor determinant în demontarea comunismului în Polonia şi în Europa de Est
Fostul preşedinte polonez şi lider al mişcării Solidarnosc, un factor determinant în demontarea comunismului în Polonia şi în Europa de Est (Andreas Rentz/Getty Images)

O mişcare schimbă încet China. Până în aprilie 2015, peste 200 de milioane de chinezi s-au alăturat mişcării Tuidang (Tuidang movement), care permite oamenilor să se retragă din Partidul Comunist Chinez şi din filialele sale, Liga Tineretului şi a Pionierilor.

Lech Walesa, fostul preşedinte al Poloniei şi lider al mişcării Solidarnosct, care a scos ţara din comunism, şi-a exprimat sprijinul pentru mişcarea Tuidang, printr-o scrisoare adresată participanţilor unei mese rotunde găzduită de Centrul Tuidang din Kiev, Ucraina, ce a avut loc la 11 iunie.

“Comunismul, ca sistem lipsit de valori umane, este incompatibil cu progresul civilizaţiei, şi, încă de la început a fost sortit, mai devreme sau mai târziu, la faliment ", a declarat Walesa.

"Căderea acestui sistem anti-uman nu este doar efectul justiţiei istorice, nu e doar rezultatul rezistenţei unor întregi generaţii ", a spus el, "ci este, la fel de bine, sau mai degrabă în primul rând, efectul de încredere şi de încredinţarea a unei naţiuni în voia lui Dumnezeu. "

Călătoria Poloniei spre independenţă, a precizat el, a venit nu numai prin mobilizarea societăţii, ci, de asemenea, printr-o conducere spirituală.

În 1988, la Varşovia, Papa Ioan Paul al II-lea (de origine poloneză) spunea: "Fie ca spiritul Tău să coboare aici şi să schimbe faţa acestui pământ, a acestei ţări!"

"Când au fost rostite aceste cuvinte nimeni nu a crezut în căderea comunismului", a notat Walesa. Cu toate acestea, a adăugat el, în schema mare a lucrurilor, nimic nu poate opri aspiraţia unui popor către libertate, democraţie şi respectarea drepturilor omului. Doar la un an de la discursul Papei Ioan Paul al II-lea, comunismul în Polonia a început să se prăbuşească.

Şi cu această istorie în minte, Walesa a declarat că el crede că mişcarea Tuidang din China va urma o traiectorie similară.

"Pe această mişcare, acest tsunami al istoriei, aşa cum cred în mod profund, nimic nu este în măsură sa îl mai oprească. Nimeni nu poate opri un spirit de libertate şi adevăr."

"La fel cum Dumnezeu m-a pus odată şeful unei mişcări care a răsturnat comunismul în Polonia şi Europa", a spus el, "la fel, astăzi, pune în faţa mea sarcina de a sprijini toate acestea, a căror luptă nu este încă terminată."

"De-comunizarea" Ucrainei

Guvernul ucrainean a adoptat recent mai multe legi pentru ceea ce numeşte "de-comunizarea" ţării sale. Legile au fost aprobate de către preşedintele ucrainean Poroşenko la 15 mai.

Walesa: Comunismul, ca sistem lipsit de valori umane, este incompatibil cu progresul civilizaţiei, şi, încă de la început a fost sortit, mai devreme sau mai târziu, la faliment

"Au trecut patru legi care, practic, incriminează comunismul. Deci, ca urmare a faptului că legislaţia a fost adoptată, am făcut un efort de a merge acolo şi de a organiza o masă rotundă ", a declarat David Tompkins, director de relaţii publice pentru Centrul Tuidang, într-un interviu telefonic.

Masa rotundă Tuidang din Ucraina a primit sprijin din partea mai multor voci proeminente. Evenimentul a fost numit, "Crimele Comunismului şi Procesul De-comunizării din Ucraina, China, şi întreaga lume".

Oleksandr Mosiyuk: Comunismul este boala planetei

Oleksandr Mosiyuk, fostul primar al Kievului la momentul prăbuşirii Uniunii Sovietice, s-a aflat printre participanţii la masa rotundă. El a declarat că: "Comunismul este boala planetei."

Potrivit lui Tompkins, politicianul britanic Edward mcmillan-Scott, fost vicepreşedinte al Parlamentului European, a intenţionat să participe, dar a fost sfătuit de către guvernul Marii Britanii să nu călătorească în Ucraina, deoarece se află pe lista neagră a Rusiei.

"Ceea ce a fost foarte evident pentru mine la acea masă rotundă este ca oamenii din Ucraina înţeleg profund ce este comunismul şi ce înseamnă oroarea de a exista comunismul", a notat David Tomkins.

"Când vorbim despre o ţară ca Ucraina, unde comuniştii au avut o politică de genocid, eliminând un sfert sau o treime din populaţie prin foamete, ei înţeleg ce este comunismul ", a declarat acesta.

Tompkins a fost unul dintre vorbitori. Panelul i-a inclus, de asemenea, pe Dr. Sen Nieh, profesor la Universitatea Catolică din America, Dr. Charles Lee, fost prizonier de conştiinţă din China, şi Dr. Anna Maliar, expert în crime politice şi avocat din Kiev.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.