Viitorul lui Bo Xilai

Bo Xilai, secretarul Comitetului Municipal al Partidului din oraşul Chongqing, martie 2012
Bo Xilai, secretarul Comitetului Municipal al Partidului din oraşul Chongqing, martie 2012 (Feng Li / Getty Images)

Ajunsurile şi neajunsurile lui Bo Xilai, şeful Partidului Comunist Chinez (PCC) din oraşul provincial din zona central-vestică Chongqing, sunt urmărite şi analizate de mass-media chineză, care caută informaţii despre rezultatele luptei actuale pentru putere din China. Unii observatori cred că Bo încearcă să se agaţe de puterea şi poziţia sa, iar alţii cred că încearcă să tragă de timp.

Bo Xilai a devenit subiectul principal al rapoartelor chineze interne şi internaţionale de ştiri, de când aghiotantul lui, fostul şef de poliţie şi primul primar adjunct din Chongqing, Wang Lijun, a încercat să dezerteze şi a mers la Consulatul SUA din Chengdu, pe 6 februarie.

Potrivit site-ului dizident în limba chineză Boxun şi unei surse din guvernul Statelor Unite, ambele citate de reporterul Bill Gertz din Washington DC, Wang a spus funcţionarilor consulari că Bo a conspirat cu Zhou Yongkang, şeful forţelor de poliţie ale regimului chinez, pentru a-l elimina pe Xi Jinping, omul despre care se crede că-l va succeda pe Hu Jintao ca şef al PCC la sfârşitul acestui an.

Pe 13 februarie, la o săptămână după ce a izbucnit scandalul, Mingjing News a raportat că toţi cei nouă membri ai Comitetului Permanent al Biroului Politic au convenit să instituie un grup special pentru a-l investiga pe Bo Xilai. De asemenea, a relatat că fostul lider al PCC, Jiang Zemin, a "insistat" ca ancheta "să ofere o explicaţie partidului şi poporului."

Mingjing News are legături cu o formaţiune politică condusă de Jiang Zemin, iar acest raport de ştiri a fost înţeles ca o încercare a lui Jiang de a tăia orice legături cu Bo.

Pe 17 februarie, Bo Xilai a dispărut pentru o scurtă perioadă de timp din atenţia presei, atunci când nu a reuşit să participe la o întâlnire importantă a guvernului, din Chongqing, ceea ce a stârnit zvonurile că ar fi fost arestat.

Pe 22 februarie, ziarul Ming Pao cu sediul în Hong Kong a raportat că Bo Xilai şi-a prezentat demisia din Biroul Politic şi din postul de secretar al Partidului în Chongqing.

Revenirea în atenţia presei

A doua zi după raportul din Ming Pao, conform căruia Bo a demisionat, el a apărut în public întâlnindu-se cu şeful executivului din Macau, Edmund Ho, iar pe 25 februarie s-a întâlnit cu preşedintele Grupului Foxconn, Terry Gou.

Între timp, site-ul de ştiri controlat de Bo Xilai, Chongqing Hualong, a raportat că Bo a subliniat, pe 24 februarie, importanţa implementării unei orientări generale de dezvoltare a oraşului, propusă de Hu Jintao în 2007, în timpul reuniunii periodice a Comitetului permanent din Chongqing.

De asemenea, Chongqing Hualong a relatat că Bo s-a întâlnit pe 27 februarie cu foştii camarazi ai lui Lei Feng, şoferul de camion al PLA de la începutul anilor 1950, pe care Mao l-a transformat într-un exemplu de moralitate naţională. 5 martie se sărbătoreşte anual în memoria lui Lei Feng.

Când primarul din Chongqing, Huang Qifan, a fost întrebat pe 28 februarie la Beijing dacă Bo Xilai a demisionat, Huang a declarat de două ori că asta "este un nonsens" şi a refuzat să mai răspundă la orice alte întrebări legate de subiect.

Criză sau oportunitate

Mulţi observatori cred că odată cu revenirea lui Bo în viaţa publică, el a trecut criza şi a scăpat de arestare.

Ţie Liu, un jurnalist, activist şi supravieţuitor al campaniei anti-dreapta, crede că Bo încă este cercetat şi că nu a scăpat de pericol.

Ţie Liu a relatat pentru Sound of Hope Radio: "Ancheta necesită timp, găsirea de probe şi apoi confirmarea probelor. Pedepsirea este următorul pas."

Din 9 februarie, autorităţile PCC nu au mai publicat vreun articol şi nu au mai vorbit despre Wang Lijun.

Pe 27 februarie, Centrul de Informare pentru Drepturile Omului şi Democraţie din Hong Kong a susţinut că Wang Lijun a depus o "cerere de absenţă" la Comitetul oraşului Chongqing al Congresului Naţional al Poporului, spunând că nu va fi prezent la reuniunea Congresului Naţional al Poporului care va avea loc pe 5 martie la Beijing.

Ţie Liu a spus că dacă Wang Lijun nu va participa la cele "două reuniuni" anuale - actualul Congres Naţional al Poporului şi la Conferinţa Consultativă Politică a Poporului Chinez, atunci Bo Xilai este încă anchetat.

Cheng Ziming, intelectualul şi activistul pentru democraţie cu sediul la Beijing, a relatat pentru Vocea Americii că "dacă susţii în situaţia actuală că Bo Xilai a depăşit criza, cred că este prea devreme. Cu toate acestea, situaţia s-a mai relaxat. Potrivit condiţiilor lui Bo putem spune că ea s-a relaxat. Dar a depăşit el această criză? Nu cred că se poate spune asta".

Ţie crede că conducerea PCC pregăteşte terenul pentru pedepsirea lui Bo.

Ţie a susţinut că Bo poate citi rapoarte străine de ştiri pe Internet, fără să mai utilizeze un software pentru spargerea blocadei impuse Internetului. Ţie consideră că regimul permite rapoarte străine în China continentală pentru ca cetăţenii chinezi să afle despre incidentul Wang Lijun. Conducerea PCC doreşte obţinerea sprijinului public pentru arestarea lui Bo Xilai, după cele două întâlniri.

Ţie crede că acesta este un moment critic şi că Statele Unite ar trebui să dezvăluie informaţiile transmise de Wang Lijun.

"Chiar acum, Statele Unite ar trebui să dezvăluie acele materiale şi să anunţe adevărul pentru public", a spus Ţie. "Dacă se vrea aflarea adevărului, atunci Statele Unite ale Americii ar trebui să dezvăluie public aceste materiale."

Dacă Statele Unite nu vor face acest lucru, atunci nu va exista nicio confirmare a planificării unei presupuse lovituri de stat a lui Bo şi Zhou Yongkang, potrivit lui Ţie.

"Bo nu va recunoaşte aşa ceva. El trebuie să susţină că Wang Lijun minte, cu excepţia cazului în care Wang Lijun are o casetă audio pe care oamenii pot auzi vocea lui Bo. Dacă nu există niciun fişier audio, Bo nu va recunoaşte. Acesta ar fi un lucru care l-ar da peste cap pe Bo", a adăugat Ţie Liu.

Pe 29 februarie, site-ul dizident de ştiri Canyu a publicat un articol în care a relatat că "Bo Xilai nu s-a predat în faţa lui Hu Jintao şi nu vrea cu adevărat să demisioneze. El încearcă să riposteze, folosindu-se de orientarea centrală de promovare a lui Lei Feng, pentru a transforma această criză într-o oportunitate şi a contraataca."

Internautul "Natural Shanghai" a comentat pe site-ul Vocea Americii că "se pare că Hu Jintao, fracţiunea Jiang şi Xi Jinping nu au decis încă cine este câştigătorul [în lupta pentru putere]. Deci, Wang Lijun şi Bo Xilai mai au răgaz câteva zile. La o zi după ce o anumită persoană va revendica cea mai mare autoritate, Wang Lijun şi Bo Xilai îşi vor pierde libertatea."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe