Vinovăţia pentru persecuţia Falun Gong îi urmăreşte pe liderii PCC

(De la stânga la dreapta) Zhou Yongkang, secretar al Comitetului Politic şi Legislativ al PCC, în 2007; Bo Xilai, secretar al Comitetului Municipal al PCC din Chongqing, în martie 2011; liderul suprem al regimului chinez, Hu Jintao, la întâlnirea cu delegaţia europeană în Beijing, februarie 2012
(De la stânga la dreapta) Zhou Yongkang, secretar al Comitetului Politic şi Legislativ al PCC, în 2007; Bo Xilai, secretar al Comitetului Municipal al PCC din Chongqing, în martie 2011; liderul suprem al regimului chinez, Hu Jintao, la întâlnirea cu delegaţia europeană în Beijing, februarie 2012 (Stânga la dreapta: Teh Eng Koon / AFP / Getty Images, Feng Li / Getty Images, and How Hwee Young / AFP / Getty Images)

Analiză de ştiri

În luptele pentru succesiune din Partidul Comunist Chinez (PCC), liderii caută în mod regulat să se asigure că nu vor fi traşi la răspundere pentru crimele comise sub supravegherea lor. Nu a existat nici o crimă mai mare comisă de PCC de la Revoluţia Culturală încoace ca persecuţia împotriva Falun Gong, iar frica de a fi tras la răspundere pentru această persecuţie a instigat una din luptele cele mai amare pentru succesiune din istoria PCC.

O telegramă din 2009 a Ambasadei SUA din Beijing, publicată de Wikileaks, afirmă un principiu care guvernează luptele pentru succesiune pe care le-au remarcat mai mulţi observatori ai Chinei: "elementul central al politicii de conducere a fost necesitatea de a se proteja pe sine şi familia de un atac, după încetarea mandatului. Astfel, liderii actuali şi-au cultivat cu grijă protejaţii, care le vor apăra interesele odată ce ar fi demisionat", susţine o sursă anonimă în telegramă.

Zhou Yongkang a fost promovat de la secretar de partid în provincia Sichuan la cea de ministru al securităţii publice, câştigându-şi porecla de "ucigaşul drepturilor omului" în acest proces.

Manevrele pentru poziţie, care sunt considerate o caracteristică constantă a politicii PCC, s-au intensificat odată cu cel de-al 18 lea Congres al Partidului, care urmează să fie convocat în cursul acestui an. La acea întâlnire va fi introdus un nou şef al PCC - probabil Xi Jinping - iar funcţiile celor nouă membri de elită ai Comitetului permanent al Biroului Politic vor fi schimbate. Oamenii care conduc Partidul vor ocupa acea poziţie până la următorul Congres al Partidului, peste cinci ani.

În centrul intrigilor din partid se află Bo Xilai, liderul de partid din oraşul provincial Chongqing, din zona central-vestică a Chinei, şi Zhou Yongkang, care conduce puternicul Comitet Central politic şi legislativ şi care supraveghează biroul 610, o forţă de poliţie extra-judiciară asemănătoare Gestapo-ului, însărcinată cu eradicarea practicii spirituale Falun Gong.

Zhou Yongkang şi Bo Xilai sunt ambii cunoscuţi ca făcând parte dintr-o facţiune PCC loială fostului lider al PCC, Jiang Zemin.

Bill Gertz de la site-ul Washington Free Beacon citează un oficial american care a atestat că Zhou a devenit protectorul lui Bo. După ce Wang Lijun, fostul şef al Biroului de Securitate Publică din Chongqing sub Bo Xilai, a părăsit Consulatul SUA, a fost reţinut de oficialii din Beijing şi s-a spus că ar fi dornic să scoată la iveală toate acţiunile lui Bo, în scopul oferirii adversarilor lui Bo din PCC muniţia de care au nevoie pentru a justifica înlăturare lui.

Potrivit oficialilor americani citaţi de Gertz, "Zhou Yongkang, oficialul senior de top din securitatea Chinei şi un membru al Comitetului permanent al Biroului Politic, a preluat Chongqing de la Bo Xilai. Cu toate acestea, Zhou nu a permis autorităţilor de securitate din Beijing sa îl investigheze în continuare şi sa îl aresteze pe Bo."

Promovare prin persecuţie

Relaţie specială dintre Bo şi Zhou se bazează în mare măsură pe faptul că fiecare dintre ei a urcat rapid în ierarhia partidului, datorită punerii în aplicare cu entuziasm a politicii lui Jiang de eradicare a practicii spirituale Falun Gong.

Falun Gong (de asemenea, cunoscut sub numele de Falun Dafa) implică practicarea unor exerciţii de meditaţie şi de viaţă conforme cu învăţăturile bazate pe Adevăr, Compasiune şi Toleranţă. După ce a fost predată pentru prima dată în public în 1992, practica s-a răspândit foarte rapid, astfel încât până la începutul anului 1999, un funcţionar din administraţia statului a afirmat că 100 de milioane de oameni practicau Falun Gong.

Numărul de persoane care practicau Falun Gong, mai mare decât numărul de membri ai PCC, şi posibilitatea ca poporul chinez să găsească învăţăturile Falun Gong mai benefice decât doctrinele PCC, l-au speriat pe Jiang Zemin, care a ordonat campania împotriva Falun Gong în iulie 1999.

Jiang a făcut acest lucru în ciuda unui sentiment dominant în cadrul Comitetului permanent cum că practicanţii Falun Gong nu reprezintă o ameninţare. Fostul premier Zhu Rongji a avut o atitudine conciliantă faţă de grup, chiar şi când acesta a început să fie atacat. Anterior, Zhu a lăudat modul în care Falun Gong a ajutat la reducerea costurilor regimului de îngrijire a sănătăţii.

Cu sprijinul lui Jiang Zemin, Zhou Yongkang a fost promovat de la funcţia de secretar de partid în provincia Sichuan la cea de ministru al securităţii publice, câştigându-şi porecla de "ucigaş al drepturilor omului" în acest proces. El a prezidat Ministerul Securităţii Publice între 2002 - 2007, înainte de a obţine postul său actual în calitate de director al Comitetului Central politic şi legislativ.

Relaţie specială dintre Bo şi Zhou se bazează în mare măsură pe faptul că fiecare dintre ei a urcat rapid în ierarhia partidului, datorită punerii în aplicare cu entuziasm a politicii lui Jiang de eradicare a practicii spirituale Falun Gong.

Şi Bo Xilai a fost promovat ca urmare a participării sale la persecuţie, urcând rapid de la funcţia de primar al oraşului Dalian la cea de guvernator al provinciei Liaoning şi ministru al comerţului, iar cu sprijinul lui Jiang [şi a lui Zhou], urma să devină vice-premier.

Dar persecuţia şi eforturile depuse de practicanţii Falun Gong din afară Chinei în a-l acuza pe Bo l-au făcut vulnerabil.

O telegramă americană diplomatică din 2007, publicată de Wikileaks, a arătat că premierul Wen Jiabao a blocat promovarea lui Bo în postul de vice-premier în mare parte din cauza mai multor procese internaţionale pentru crime împotriva umanităţii, intentate împotriva sa de practicanţi. Wen Jiabao a afirmat că din cauza că Bo a fost dat în judecată în jurul lumii pentru persecuţia împotriva Falun Gong, nu va putea fi promovat pentru a reprezenta Partidul.

Bo Xilai a înţeles la Congresul Partidului din 2007 că va fi retrogradat din funcţia de ministru al comerţului şi trimis să se ocupe de Chongqing, o zonă predispusă la probleme.

Controlul succesiunii

Jiang a ajuns la putere prin susţinerea dorinţei lui Deng Xiaoping de a reprima studenţii protestatari din Piaţa Tiananmen. Pentru că Jiang a fost implicat în reprimarea studenţilor, Deng a putut avea încredere în Jiang ca succesor al său. În viitor, Jiang nu va putea să se folosească de masacru împotriva lui Deng, fără implicarea sa.

În mod similar, Zhou Yongkang şi Bo Xilai a ajuns la putere prin susţinerea campaniei lui Jiang împotriva Falun Gong. Acum, când se apropie cel de-al 18 lea Congres, problema principală a lui Zhou, tocmai când părăseşte Comitetului permanent şi postul de director al Comitetului politic şi legislativ, şi a pensionarului Jiang, este asigurarea faptul că ei şi ajutoarele lor nu vor fi traşi la răspundere pentru crimele lor împotriva Falun Gong.

Site-ul dizident Boxun a raportat că Wang Lijun a mărturisit Consulatului SUA din Chengdu informaţii cu privire la o tentativă de lovitură de stat planificată de Bo.

Despre Zhou Yongkang se spune că a conspirat cu Bo pentru a-l elimina în cele din urmă pe Xi Jinping de la conducerea PCC.

Pretinsul complot Zhou-Bo implica aranjarea de către Zhou ca Bo să fie numit în cadrul Comitetului permanent şi să reuşească să-i obţină calitatea de director al Comitetului politic şi legislativ. Din aceste funcţii, care controlează toate forţele de poliţie ale regimului chinez, Bo ar fi avut puterea, la momentul potrivit, să-l elimine pe Xi.

Relatarea lui Boxun a primit sprijin din partea unui oficial american citat de Bill Gertz, care vorbeşte de opoziţia lui Zhou şi Bo faţă de Xi.

Potrivit sursei lui Gertz, ''Wang posedă informaţii nepreţuite în legătură cu lupta actuală pentru putere şi cu eforturile intransigenţilor Zhou Yongkang şi Bo Xilai de a perturba buna succesiune a lui Xi Jinping."


Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.