Vinul lui Leonardo renaşte în Vinci: este “suav şi aromat”

S-a descoperit că Leonardo Da Vinci producea vin. Un documentar şi două muzee sărbătoresc acest proces inedit enologic. Cu trei secole în urmă, a pus la punct o metodă ştiinţifică pentru extragerea "divinei licori de struguri"
Vinul lui Leonardo da Vinci
Vinul lui Leonardo da Vinci (screenshot tramite foto web)

Anul acesta este o aniversare specială: se împlinesc exact 500 de ani de la moartea lui Leonardo Da Vinci, geniul italian care şi-a adus contribuţia în ştiinţă, artă şi cultură. Şi în ceea ce priveşte vinul: da, deoarece, ca personalitate multilaterală, el a avut de asemenea o pasiune pentru "licoarea lui Bacchus". Şi nu s-a limitat la a fi ceea ce astăzi am numi un "iubitor de vin", dar a fost un adevărat "vinificator".

Operaţiunea culturală

Ultima minune este descoperirea că Leonardo Da Vinci producea vin. Şi că a dezvoltat, cu trei secole în avans, o metodă ştiinţifică de extragere a "divinei licori de struguri, suavă şi aromată".

Această metodă a reapărut acum şi este utilizată pentru o linie de 28 de tipuri de vinuri în 300.000 de sticle. Două muzee vor sărbători geniul enologic al lui Leonardo.

Un documentar realizat de Marco Carosi, înfrumuseţat de luminile lui Vittorio Storaro - un regizor italian, câştigător a trei premii Oscar, pentru Apocalypse NowReds şi The Last Emperor – povesteşte despre podgoriile lui Leonardo Da Vinci. "O operaţiune culturală. Prin metodele sale, Leonardo a dorit să producă vinuri ideale în toată Italia", spune Simon Pietro Felice, directorul departamentului vinicol Leonardo Da Vinci Spa, al grupului de afaceri Caviro, care a promovat şi susţinut proiectul.

Documentarul

Documentarul susţine că Leonardo consuma vin în fiecare zi, după cum arată şi notiţele cumpărăturilor pe care le nota scrupulos. "Vinul este bun, de aceea apa avansează pe masă", scria Leonardo. Familia lui îl producea în Vinci, Toscana (Italia). Dar era un om moderat: "Vinul să fie temperat, puţin şi des, nu în afara mesei sau pe stomacul gol".

Criticul de artă italian Alessandro Vezzosi relatează: "În iulie 1504, tatăl lui Leonardo a murit şi a lăsat fiilor săi podgoriile care dădeau cel puţin 128 de butoaie de vin pe an. Unchiul Francesco îi donează alte podgorii lui Leonardo”. La rândul său, Ludovico il Moro (duce de Milano din 1489 până în 1500), îi dă o bucată de pământ cu viţă de vie în faţa bazilicii Santa Maria delle Grazie, ca răsplată pentru Cenacolo sau Cina cea de Taină (o pictură murală a lui Leonardo da Vinci, realizată între 1495 şi 1498 pentru el), în centrul oraşului Milano, de «15 pertiche e tre quarti» - în metri pătraţi 654,5179 (hectar = pertiche milaneze 15,2784). Pertica este o unitate de măsurare a lungimii folosită de vechii romani. Se numeşte astfel atât o măsură de lungime, cât şi o suprafaţă, non-standard, şi încă se mai utilizează astăzi în anumite zone ale Italiei.

În Emilia-Romagna, o regiune din nord-estul Italiei, Leonardo este încântat de tehnica zdrobirii strugurilor, cu ciorchinii agăţaţi (desenează unul, singurul). În Biblioteca Malatestiana di Cesena (o bibliotecă monahală de o importanţă istorică deosebită) descoperă un cod al viticulturii din secolul al XIV-lea şi se inspiră pentru a re-inventa vinificaţia: fertilizare cu var, acoperirea cuvei, cu vânturări frecvente. Şi când nu iese cum îi place, el scrie: "Ultimile patru ulcioare nu erau conform aşteptărilor mele. Şi regret. Viţele de vie din Fiesole cultivate mai bine ar fi trebuit să-i ofere Italiei noastre cel mai bun vin".

Metoda Leonardo

Toate aceste studii şi experienţe în lumea vinului l-au condus pe Leonardo Da Vinci să dezvolte tehnici de prelucrare, iar reflecţiile asupra întregii producţii vitivinicole, care astăzi au dat naştere la "Metoda Leonardo", sunt un secret.

“Metoda Leonardo” este secretă, patentată şi adaptată la vremurile de astăzi: este adoptată de către fabricile de vin din Caviro, colosul din Faenza, cu 20.000 de viticultori, care vinde vinul Tavernello la 7 milioane de familii italiene. În topul colecţiilor de vin Leonardo (Villa Da Vinci, 1502 in Romagna, I Capolavori Leonardo Da Vinci, Leonardo Geniale), este un Brunello (de la 35 euro sticla) cu struguri din Toscana şi Romagna. Pentru ultima serie, cu struguri care provin din alte zone din Italia, a fost folosit un format nou de sticle, de 187 cc, vândute la preţul de un euro.

Pe 2 mai, se redeschide Museo Ideale şi se inaugurează Muzeul Leonardo şi Renaşterea vinului în Vinci. Vor fi prezentate manuscrise, documente de arhivă, desene: toate cunoştinţe pentru a obţine un "vin excelent".

Surse: Leonardo e l’amore per il vino, appuntamento a Vinci; YoutubeSuave e odorifero». Il vino di Leonardo rinasce nella sua Vinci

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură