Violenţe în Cisiordania: armata israeliană caută asasinii cuplului omorât marţi

Adolescenţi palestinieni împuşcaţi de armata israeliană în timpul violenţelor din Nablus, Cisiordania, 3 octombrie 2015
Adolescenţi palestinieni împuşcaţi de armata israeliană în timpul violenţelor din Nablus, Cisiordania, 3 octombrie 2015 (JAAFAR ASHTIYEH/AFP/Getty Images)

Numeroşi palestinieni au fost răniţi în timpul ciocnirilor cu forţele israeliene în timpul unui raid în Cisiordania. Israelul a început o operaţiune masivă în zonă, pentru a-i găsi pe asasinii cuplului de colonişti evrei ucis cu câteva zile în urmă.

Palestinienii care au protestat împotriva raidului armatei israeliene în oraşul Nablus, sâmbătă, au aruncat cu pietre în soldaţi, care au răspuns cu gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi foc cu muniţie de război.

Organizaţia umanitară Semiluna Roşie Palestiniană a afirmat că cel puţin „10 persoane au fost rănite de muniţie de război în stomac şi picioare”.

Valul recent de noi tensiuni în Cisiordania a apărut în urma uciderii unui cuplu de colonişti israelieni. Aceştia au fost asasinaţi în autovehicului lor, în care se mai aflau patru copii - care, însă nu au fost ţintiţi de către atacatori. Victimele, Eitam şi Naama Henkin, ambii în vârstă de 30 de ani, au fost înmormântaţi vineri în Ierusalim.

Armata israeliană a început operaţiune vastă de vânare a agresorilor. Conform poliţiei palestiniene cel puţin şapte persoane au fost reţinute sâmbătă în Nablus.

Asasinarea celor doi colonişti israelieni a fost comisă lângă oraşul Beit Furik, unde un palestinian fusese ucis de forţele israeliene în urmă cu o lună, în timpul unor violenţe.

Grupul Hamas i-a lăudat pe asasinii celor doi colonişti, menţionând, însă, că nu se află în spatele atacului.

"Această operaţiune este un răspuns la crimele sioniştilor" a afirmat grupul.

Israelul a ocupat Cisiordania în urma unui război de şase zile din 1967 – o operaţiune care nu a fost niciodată considerată egală de comunitatea internaţională.

Acum unii israelieni susţin că întreaga Cisiordanie ar aparţine Israelului. Zona este supusă unui proces intens de colonizare de către israelieni, în ciuda protestelor comunităţii internaţionale şi a faptului că ar trebui să fie parte a soluţiei celor două state.