Violonist despre Shen Yun: "sase stele din cinci"

Leon Igudesman, violonist al orhestrei Operei din San Francisco
Leon Igudesman, violonist al orhestrei Operei din San Francisco (Abraham Thompson / The Epoch Times)

San Francisco — In seara de inchidere a spectacolelor Shen Yun Performing Arts de la Opera House, Leon Igudesman, violonist al orchestrei operei din San Francisco, mare iubitor de teatru, a declarat ca acorda spectacolului Shen Yun 6 stele din 5.

“O, este absolut de 6 stele — daca numaram de la 1 la 5, este de 6 stele,” a declarat Igudesman.

Spectacolul din aceasta seara a fost multidimensional, o experienta bogata afirma Igudesman: “Este minunat. M-a ajutat sa-mi maresc perspectiva asupra culturii chineze, muzicii etnice chineze, dansului chinez si istoriei chineze,” a declarat el.

Avand o ureche muzicala cultivata, Igudesman considera orchestra Shen Yun - care combina atat instrumente vestice cat si cele traditionale chineze - o orchestra perfecta. ”Cred ca a fost foarte omogena. N-am simtit ca ar fi doua grupuri separate; s-a simtit intr-adevar o singura orchestra. A sunat foarte bine,” a afirmat domnul Igudesman.

Lui Igudesman i-au placut mult ritmurile chineze: “Am simtit ca in dans si de asemeni in muzica, au folosit melodiile traditionale chineze,…mi-au placut foarte mult toate”.

Spectacolul i-a oferit domnului Igudesman o noua apreciere pentru instrumentele chineze.

"Pentru mine personal, partea chineza a fost mai interesanta pentru ca eu cant mereu in stil occidental, dar, de exemplu, vioara chineza si instrumentele chineze de suflat au fost foarte interesante si mi-a placut sa le ascult" a spus el. Vioara chinezeasca, sau erhu, este un instrument cu doua corzi care produce un sunet melancolic fermecator si rascolitor.

"Uneori, impreuna cu prietenii mei chinezi ma duc in cartierul chinez si luam masa de pranz. Vad muzicieni pe strada care nu sunt prea buni, dar acum, aici, aud muzicieni chinezi foarte buni si profesionali — vioara chineza [erhu] suna asa cum trebuie sa sune, ceea ce este foarte frumos” a afirmat domnul Igudesman.

Igudesman a admirat in mod deosebit dansul "Florii de prun", in care artistii folosesc evantaiul chinez pentru a aduce un sentiment nou, deosebit pe scena.

Spectacolele Shen Yun includ de asemenea fundaluri animate, proiectate pe fundal, a caror prezenta complementeaza piesele de dans. Aceste fundaluri l-au impresionat pe domnul Igudesman: “vizual a fost foarte frumos,” a spus el.

“Este un spectacol fantastic. As vrea sa fie mai multi copii aici, deoarece nu este adecvat numai pentru adulti, este atat de spectaculos din punct de vedere vizual.”

Fundalurile animate aduc o dimensiune unica spectacolului. Fiecare dans este insotit de un peisaj reprezentand meleaguri celeste, peisajele Chinei, iar uneori chiar de zeitati mistice zburand pe scena.

Igudesman s-a simtit inspirat spiritual de legatura dintre scena si fundal: “Are o semnificatie mai profunda pe care n-o prea mai avem in vietile noastre. Trimitem mesaje telefonice, iphone, muzica pop, dar ce ne lipseste este partea spirituala, sigur ca da, ceea ce pentru mine imi este foarte draga ca muzician, ca artist”.

Shen Yun prezinta cultura traditionala chineza — concepte precum ca binele este rasplatit cu bine, raul este rasplatit cu rau si fiinte spirituale ajuta la salvarea omenirii, apartin culturii chineze autentice si sunt portretizate pe scena.

Igudesman a ramas cu un mesaj din spectacol: “trebuie sa ne intoarcem intotdeauna la viata spirituala, nu la viata noastra materiala. Asta ne va face fericiti”.

Exprimand aceasta idee in continuare, Igudesman a explicat convingerea ca vietile noastre sunt un dar valoros, iar ca mortile noastre sunt pur si simplu plata pentru acest dar: “Acesta este modul in care ar trebui sa simtim moartea”.

Igudesman a promis ca va reveni la spectacolul Shen Yun de anul viitor in San Francisco si isi va aduce si colegii. “Pot spune ca a fost surprinzator de bun, si l-as recomanda tuturor colegilor mei, profesionistilor de muzica clasica de aici,” a concluzionat domnul Igudesman.

Reportaj de Abraham Thompson si Dean Tsaggaris.

The Epoch Times este onorat ca sponsor al companiei Shen Yun Performing Arts. Pentru mai multe informatii vizitati ShenYunPerformingArts.org