Violonistul Alexandru Tomescu, câştigătorul discului anului 2016 cu albumul “Bach to basics”

Alexandru Tomescu, care a câştigat discul de muzică clasică al anului 2016, demonstrează că „Bach nu a scris neapărat o muzică pentru oameni, ci o muzică care se adresează undeva mai sus”.
Alexandru Tomescu
Alexandru Tomescu (prin bunavointa organizatorilor)

Discul care a primit cele mai multe voturi din partea publicului, în cadrul campaniei Radio România Muzical “Votează discul de muzică clasică al anului 2016” şi care devine astfel Discul de muzică clasică al anului 2016 în România, este albumul “Bach to basics”, semnat de violonistul Alexandru Tomescu. Acest album care a primit 5546 de voturi din partea publicului cuprinde pe două discuri integrala lucrărilor pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach, potrivit unui comunicat al Radio România Muzical.

“Este un disc care înseamnă foarte mult pentru mine, este foarte personal; în bookletul din interior veţi regăsi o poezie scrisă de tatăl meu legată de Ciaccona (n.r. din Partita a II-a) de Bach. Este un disc la care am muncit literalmente câţiva ani de zile pentru că am vrut să captez în el exact acea senzaţie pe care am avut-o la fiecare dintre concertele din turneul Bach to basics din 2013. Discul a fost înregistrat în 4 zile, am făcut 7 şnururi; nu are absolut niciun peticuţ, fiecare notă de aici face parte dintr-o integrală Bach de peste două ore şi jumătate”, explică violonistul într-un interviu.

Bach îţi curăţă mintea

Chiar dacă nu cântă Bach în fiecare zi, Alexandru Tomescu ajunge într-un fel sau altul în contact cu muzica lui.

„Fie că se derulează undeva, acolo, în capul meu, diversele succesiuni de acorduri din Ciaconna sau dintr-una dintre fugi, fie că pur şi simplu cânţi Bach tocmai pentru a-ţi curăţa mintea, a restabili acea legătură cu divinitatea. Eu cred că este foarte mult adevăr în cele spuse deja de multă vreme, că Bach nu a scris neapărat o muzică pentru oameni, ci o muzică care se adresează undeva acolo, mai sus, şi nu putem fi decât foarte privilegiaţi să putem auzi şi noi, să putem simţi, să putem cânta, să putem trece prin filtrul personalităţii noastre o astfel de muzică.

Albumul Bach to basics a fost difuzat în integralitatea sa la Radio România Muzical pe 30 noiembrie şi 1 decembrie 2016 şi poate fi reascultat pe 23 ianuarie 2017, de la ora 19.00 sau oricând, aici

Clasamentul primelor 10 discuri din campania “Votează discul de muzică clasică al anului 2016”, în ordinea descrescătoare a voturilor acordate de public, se prezintă astfel:

1. Violonistul Alexandru Tomescu – albumul “Bach to basics” (Fundaţia Remember Enescu)
2. Violonistul Bogdan Văcărescu şi pianistul Julian Jacobson – albumul “Violin and Piano Thrillers” (Label Bogdan Văcărescu)
3. Pianista Sînziana Mircea – albumul “Nihil Sine Deo” (Editura Casa Radio)
4. Pianista Alexandra Dariescu şi Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, dirijor Darrell Ang – albumul Ceaikovski (Signum Records)
5. Violonistul Ştefan Tarara şi pianista Lora Vakova Tarara – albumul “The Sound of 20s” (Ars Produktion)
6. Violoncelistul Valentin Răduţiu şi Orchestra de Cameră din München, dirijor Stephan Frucht – concerte de Haydn, Mozart/Cassado şi Carl Philipp Emanuel Bach (Hänssler Classic)
7. Violonista Aida Carmen Soanea şi pianistul Igor Kamenz – lucrări de Norbert von Hannenheim (Challenge Classics)
8. Pianistul Daniil Trifonov – albumul “Transcendental” (Deutsche Grammophon)
9. Orchestra Simfonică din Pittsburgh, dirijor Manfred Honeck – Simfoniile a V-a şi a VII-a de Beethoven (Reference Recordings)
10. Murray Perahia – Integrala Suitelor franceze de Johann Sebastian Bach (Deutsche Grammophon)

Campania “Votează discul de muzică clasică al anului”, derulată online la adresa www.românia-muzical.ro/voteaza2016, pune la dispoziţia ascultătorilor Radio România Muzical un instrument online de sondare a popularităţii de care se bucură discurile noi prezentate de unicul post românesc de muzică clasică de-a lungul unui an. În 2016, a ajuns la a patra ediţie; pe parcursul anului 2016 au fost prezentate 102 albume.

În mai 2016, violonistul Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi violonişti români contemporani, şi-a lansat cel mai nou album, cuprinzând două CD-uri, pe care a înregistrat integrala celor 6 sonate şi partite pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach. Cred că este una dintre realizările capitale ale violonistului român, o reuşită discografică poate încă mai importantă decât integrala capriciilor pentru vioară solo de Nicolo Paganini, pentru că demonstrează un alt tip de maturitate artistică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură