Viorel Furdui: Este puţin stranie şi contraproductivă scrisoarea primarilor Moldovei adresată UE

Problemele abordate în Rezoluţia Parlamentului European privind situaţia din Republica Moldova sunt de cu totul alt ordin decât cele ce ţin de competenţa administraţiei publice locale, a comentat Furdui, referindu-se la mesajul straniu al scrisorii adresate UE de către câţiva primari moldoveni.
Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM)
Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) (europalibera.org)

Directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, afirmă că scrisoarea celor 27 de preşedinţi ai consiliilor raionale, precum şi a celor 713 primari din Republica Moldova, adresată instituţiilor Uniunii Europene prin intermediul căreia îşi exprimă dezamăgirea faţă de recenta rezoluţie a Parlamentului European, nu este iniţiativa CALM-ului, specificând că o astfel de adresare ar fi în dezavantajul guvernării.

Mai mult decât atât, Furdui a menţionat că niciunul dintre acei primari nu s-au consultat cu conducerea CALM, deoarece Congresul Autorităţilor Locale pe parcursul mai multor ani a demonstrat faptul că este preocupat de probleme foarte concrete, cum ar fi descentralizarea, autonomia locală, consolidarea capacităţilor autorităţilor locale, etc., lucru care poate fi observat foarte uşor în activitatea şi reacţiile CALM.

Făcând referire la mesajul critic la adresa UE, directorul executiv CALM a menţionat că este unul destul de straniu, întrucât problemele abordate în cazul dat sunt de cu totul alt ordin decât cele ce ţin de competenţa administraţiei publice locale.

„Ele sunt probleme care vizează nişte reforme fundamentale, precum este justiţia, drepturile omului, procesul electoral, schimbarea sistemului electoral. În acest sens, practic, administraţia locală nu prea a avut conexiuni foarte strânse. Mai mult decât atât, administraţia locală în toate aceste reforme a avut un rol foarte scăzut, n-a participat, n-a fost consultată. (...) Congresul Autorităţilor Locale în mod special, deşi este menţionat în planul de acţiuni privind implementarea Strategiei reformei administraţiei publice este prevăzut ca partener al Guvernului, dar nici noi n-am fost consultaţi atunci când s-au luat nişte decizii privind reformatarea Guvernului, micşorarea ministerelor ş.a.m.d. Deci este puţin stranie această scrisoare”, a declarat Viorel Furdui în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, acesta a ţinut să specifice că astfel de acţiuni, precum cea a preşedinţilor de raioane şi a primarilor, nu numai că nu pot atinge un anumit obiectiv care se urmăreşte, dar sunt contraproductive sau pot duce la alte reacţii. „Ce are administraţia publică locală cu sistemul judecătoresc; cu schimbarea sistemului de vot; cu mass-media; cu invalidarea alegerilor de la Chişinău, cu alte chestiuni?”, s-a întrebat Furdui, referindu-se la reformele pe care ar fi trebuit să le îndeplinească guvernarea RM după semnarea acordului de asistenţă macrofinanciară cu UE.

Mai mult decât atât, directorul CALM consideră că astfel de adresări nu avantajează guvernarea de la Chişinău, din contră confirmă anumite temeri din partea partenerilor europeni în privinţa relaţiei cu administraţia publică locală şi cu alte instituţii ale statului.

În context, acesta a ţinut să amintească că la sfârşitul anului 2017, începutul anului 2018, Consiliul Europei – prin vocea Congresului Puterilor Locale – a atenţionat, prin intermediul mai multor rezoluţii în care se menţiona faptul că în domeniul democraţiei locale, administraţiei publice locale se întâmplă nişte lucruri neconforme cu anumite standarde şi cu principiile democraţiei. „În situaţia în care apare o astfel de scrisoare nu ştiu dacă poate duce la acele obiective iarăşi pe care le urmăresc”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe