"Virtuţile" socialismului: femeie omorâtă într-o îmbulzeală pentru mâncare la un supermarket în Venezuela

Populaţia suferă tot mai mult de foame cronică, iar economia este aproape la pământ în Venezuela, pe vremuri cea mai bogată ţară a Americii de Sud
Populaţia suferă tot mai mult de foame cronică, iar economia este aproape la pământ în Venezuela, pe vremuri cea mai bogată ţară a Americii de Sud (Captură)

O femeie în vârstă de 80 de ani din Venezuela a murit într-o îmbulzeală în faţa unui supermarket de stat care vindea mâncare subvenţionată, a relatat la sfârşitul săptămânii trecute presa străină şi de opoziţie. Este posibil ca femeia să fi murit în timp ce a fost calcată în picioare.

Busculada de la supermarketul din Sabaneta, locul de naştere al fostului lider venezuelan Hugo Chavez, a fost cel mai recent incident din naţiunea sud-americană în care greutăţile economice şi lipsurile alimentare generează cozi lungi şi încăierări.

Coaliţia de opoziţie a Unităţii Democratice a declarat că moartea femeii, Maria Aguirre, şi rănirea altor 75 de persoane – inclusiv a 5 oficiali ai securităţii – au avut loc după ce soldaţii Gărzii Naţionale au vrut să controleze o mulţime de 5.000 de oameni cu gaze lacrimogene.

“Datorită lipsurilor alimentare ... disperarea este enormă”, a declarat politicianul local de opoziţie Andrés Camejo, conform website-ului coaliţiei, care a publicat de asemenea o fotografie cu trupul neînsufleţit al bătrânei întins pe jos.

Camejo a declarat că hoţii au atacat, de asemenea, mulţimea de oameni care încercau să cumpere mâncare ieftină la ofertă la un magazin al lanţului comercial de stat Mercal.

O altă persoană a fost ucisă şi alte câteva zeci au fost rănite după jefuirea unor supermarketuri din oraşul venezuelan sud-estic Ciudad Guayana la începutul acestei luni.

Preşedintele Nicolas Maduro îi acuză pe oponenţi de declanşarea intenţionată a unor tulburări, de exagerarea incidentelor şi de sabotarea economiei cu scopul de a înlătura guvernul său socialist.

Totuşi, criticii susţin că aceste incidente sunt simptome al greutăţilor tot mai mari pe care le înfruntă cele 29 de milioane de locuitori ai Venezuelei datorită modelului de economie condusă de stat.

În plus, preţurile scăzute la petrol amplifică, de asemenea, tensiunile economice din Venezuela, care este membră OPEC.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe