Virusul misterios din China: cum a gafat Beijing-ul răspunsul la o epidemie majoră

Anatomia unei posibile tragedii: suprimarea ştirilor, raportarea de statistici false, spitale pline până la refuz
Epidemie cauzată de un virus misterios din familia coronavirusurilor, loveşte China, ianuarie 2020
Epidemie cauzată de un virus misterios din familia coronavirusurilor, loveşte China, ianuarie 2020 (Getty Images)

O nouă tulpină de pneumonie virală care a izbucnit pentru prima dată în oraşul central chinez Wuhan a început să se răspândească pe scară largă în ţară.

La 22 ianuarie, autorităţile chineze au confirmat cazuri în 17 provincii şi regiuni.

Ca în cazul epidemiei de SARS din 2002, chinezii au început să pună din nou la îndoială credibilitatea rapoartelor oficiale ale autorităţile pentru lipsa de transparenţă cu privire la boală.

Răspunsul iniţial

Focarul, cu 27 de cazuri, a fost anunţat pe 31 decembrie de autorităţile de sănătate din Wuhan, capitala provinciei Hubei. Dar anunţul a fost publicat aşa cum se obişnuieşte în regimurile dictatoriale - numai după ce un document oficial fusese scurs pe internet cu o zi în urmă şi devenise viral.

Primul pacient a contractat virusul pe 12 decembrie, potrivit anunţului.

Wei, un medic care conduce o clinică privată din Wuhan, a declarat pe 21 de ianuarie pentru Epoch Times ediţia în limba chineză că a aflat despre un focar în luna noiembrie. „Situaţia a început să se înrăutăţească ... dar guvernul ne-a spus că este doar gripă. Mai multe şcoli elementare au fost închise la acea vreme”.

Wei a spus că el şi prietenii săi medici ştiau că boala poate fi periculoasă, dar nu au vorbit, deoarece se temeau că vor fi arestaţi.

Pe 2 ianuarie, conform unor rapoarte, autorităţile chineze arestau deja oameni pentru postarea de ştiri privind epidemia, acuzându-i de "răspândirea de zvonuri".

Laurie Garrett, analistă în domeniul politicilor de sănătate şi fostă jurnalistă, deţinătoarea premiului Pulitzer pentru acoperirea epidemiei Ebola din 1995, consideră că autorităţile chineze au gestionat greşit răspunsul iniţial la focar, alimentând răspândirea masivă care a cuprins China.

„Genul de alertă şi alarmă care ar fi trebuit date nu au apărut până în prezent”, a spus ea. „Ar fi fost mult mai uşor să controlăm în prima săptămână a lunii ianuarie”, a spus ea, dar „focarul nu a fost recunoscut şi existau multe speranţe că era ceva banal - că era doar o mână de oameni care stătea într-o piaţă de animale, dar presupunerile erau nişte prostii”, a afirmat ea într-un email pentru Epoch Times.

Cifre

La cinci zile după Anul Nou, numărul cazurilor raportate oficial a ajuns la 59, de la 27 raportate iniţial.

Pe 9 ianuarie, autorităţile au declarat că epidemia este probabil cauzată de un nou tip de coronavirus - un tip de agent patogen care provoacă boli precum SARS (sindromul respirator acut sever) şi MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu).

Dar Wang Guangfa, unul dintre cei mai importanţi specialişti în domeniul bolilor pulmonare din China şi membru al unui grup de experţi la nivel înalt din cadrul Comisiei Naţionale de Sănătate din China, a asigurat publicul că epidemia poate fi controlată, într-un interviu din 10 ianuarie cu publicaţia Partidului Comunist Chinez, Cotidianul Poporului.

A doua zi, China a raportat primul deces din cauza bolii. De asemenea, autorităţile au redus numărul oficial al infecţiilor la 41 (de la 59), fără a oferi explicaţii.

Acest număr a rămas neschimbat, chiar şi după ce Tailanda şi Japonia au confirmat cazuri, şi a fost modificat abia pe 18 ianuarie, când autorităţile medicale au confirmat alte 17 cazuri şi un al doilea deces.

În momentul respectiv, China nu raportase niciun alt caz suspect sau confirmat în afara oraşului Wuhan (ciudat, având în vedere că epidemie trecuse graniţele Chinei).

Situaţia a escaladat după ce BBC a transmis un reportaj în care experţi britanici estimau numărul îmbolnăvirilor la 1.700 de persoane numai în Wuhan - cu cel puţin un ordin de mărime mai mult decât cifrele oficiale ale regimului comunist.

A doua zi, numeroase oraşe din toată China confirmau brusc infecţii şi numărul morţilor creştea.

Ironia a făcut ca însuşi Wang să fie diagnosticat cu coronavirus pe 21 ianuarie.

Garrett a spus că cifrele autorităţilor chineze sunt probabil „o subestimare brutală” a situaţiei reale. "Autorităţile din Wuhan se mint, cu siguranţă", a afirmat ea, văzând încercările autorităţilor de a controla situaţia.

Lipsa măsurilor de precauţie

Între timp, guvernul Wuhan se prefăcea că totul este normal.

Oraşul a început să monitorizeze pasagerii şi să verifice temperatura corporală pe aeroporturi, gări, staţii de autocare interioare şi terminale maritime pentru pasageri doar pe 14 ianuarie.

OMS a avertizat că boala poate fi contagioasă. Autorităţile chineze au confirmat că a existat un caz al unei femei care nu a vizitat niciodată piaţa alimentară din Wuhan - legată de focar - dar a fost diagnosticată cu boala după ce soţul ei, care lucra la piaţă, contractase virusul. Acest lucru presupunea transmitere de la om la om.

Dar numai după 20 ianuarie a confirmat regimul chinez transmiterea de la om la om.

Majoritatea locuitorilor din Wuhan nu erau conştienţi de pericole. De exemplu, satul Baibuting din cartierul Jiang’an a organizat un dineu uriaş înainte de Anul Nou Lunar, pe 18 ianuarie, la care au participat peste 40.000 de familii.

Din fotografiile circulate de administraţia locală şi participanţi, nimeni nu purta o mască facială la eveniment. Oamenii împărtăşeau felurile de mâncare în stil familial, folosindu-şi beţişoarele pentru a ridica mâncarea din aceleaşi farfurii. Toate acestea sugerau o lipsă totală de informaţii.

Biroul de Cultură şi Turism din Wuhan a organizat chiar şi un nou program de promovare a călătoriilor pe 20 ianuarie, oferind 200.000 de bilete gratuite pentru internauţi pentru un tur al oraşului Wuhan.

Pe 21 ianuarie, biroul a oprit programul fără explicaţii.

„Adunările vor accelera răspândirea focarului. Este foarte periculos şi este extrem de iresponsabil", a spus Tang Jingyuan, un comentator din SUA. „Guvernul din Wuhan a organizat aceste activităţi de grup şi încerca să creeze iluzia de siguranţă pentru a păcăli oamenii”, a adăugat el.

Pacienţii trimişi acasă

Între timp, rezidenţii oraşului s-au plâns că ei sau membrii bolnavi ai familiei lor, fuseseră trimişi acasă de spitale, deoarece spitalele erau pline până la refuz.

Huang Xiexie a postat pe reţeaua de socializare chineză wechat că mama ei a început să prezinte simptome în jurul datei de 10 ianuarie şi a ajuns la un spital prima dată pe 17 ianuarie, având pneumonie virală. Dar a fost trimisă acasă din cauza lipsei de paturi.

Mama lui Huang a trebuit apoi să călătorească în oraş pentru a găsi un alt spital pentru a fi tratată.

He Lianna a postat luni pe Weibo că soţul ei este tratat la Spitalul de Boli Infecţioase Wuhan din 2 ianuarie. Tatăl ei, în vârstă de 70 de ani, care locuieşte împreună cu ei, a început să prezinte simptome din 8 ianuarie. N-au putut găsi un spital în care să fie internat, toate fiind supraaglomerate.

"Personalul ambulanţei a refuzat să-l trimită pe tatăl meu la un spital, deoarece spitalele refuză să primească pacienţi cu simptome de febră", a scris el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii