Virusul Wuhan: China ar fi ştiut despre existenţa primului caz pe 17 noiembrie

Epidemie de coronavirus în China
Epidemie de coronavirus în China (Hector Retamal/Agence France-Presse — Getty Images)

Primul caz de infecţie cu virus Wuhan care a ajuns să fie cunoscut de autorităţile comuniste ale Chinei a putut fi urmărit până pe 17 noiembrie, conform unor documente oficiale văzute de publicaţia South China Morning Post.

Până în prezent, regimul comunist din China a identificat cel puţin 266 de persoane infectate anul trecut, toate fiind supuse supravegherii medicale la un moment dat.

Unele dintre cazuri au fost probabil post-datate după ce autorităţile medicale au testat probe prelevate de la pacienţii suspectaţi.

Interviurile cu avertizori din comunitatea medicală luate de SCMP sugerează că medicii chinezi şi-au dat seama că se confruntă cu o nouă boală şi o potenţială epidemie la sfârşitul lunii decembrie - cel puţin oficial.

Oamenii de ştiinţă au încercat să înţeleagă modelul de transmitere a virusului Wuhan după ce, în ianuarie, a fost permisă publicarea de ştiri şi transmiterea de informaţii despre focarul care explodase în oraşul Wuhan din centrul Chinei - cu două luni înainte ca epidemia să devină o pandemie şi să ameninţe milioane de persoane de pe glob şi să genereze o criză economică de proporţii.

Conform datelor guvernamentale văzute de SCMP, pacientul zero oficial ar putea fi un bărbat de 55 de ani din provincia Hubei care a contractat virusul Wuhan pe 17 noiembrie.

De la această dată, în fiecare zi au fost raportate unul până la cinci cazuri noi. Conform documentelor consultate de SCMP, la 15 decembrie numărul total de infecţii se situa la 27 - prima creştere zilnică cu două cifre a fost raportată pe 17 decembrie, iar până la 20 decembrie, numărul total de cazuri confirmate a ajuns la 60.

La 27 decembrie, Zhang Jixian, un medic de la Spitalul Provincial Hubei de Medicină Integrată Chineză şi Occidentală, a declarat autorităţilor din China că boala a fost cauzată de un nou coronavirus. Până la această dată, peste 180 de persoane fuseseră infectate, deşi nu este clar dacă medicii erau conştienţi de existenţa unei epidemii - pe fondul suprimării informaţiilor despre cazuri, de către autorităţile comuniste.

Până în ultima zi a anului 2019, când China a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, numărul de cazuri confirmate a crescut la 266, în prima zi a anului 2020 s-a situat la 381.

Deşi documentele guvernamentale nu au fost publicate, acestea oferă indicii valoroase despre modul în care boala s-a răspândit în primele zile şi viteza de transmitere a acesteia, precum şi numărul cazurilor confirmate.

Oamenii de ştiinţă încearcă să identifice aşa-numitul pacient zero pentru a putea înţelege apariţia virusului Wuhan. Versiunea oficială a apariţiei acestui nou coronavirus este că el a sărit bariera speciilor - de la lilieci la oameni, cu o etapă intermediară - gazda ar fi fost un animal pe cale de dispariţie numit pangolin. Infecţiile ar fi legate de Piaţa de Animale din Wuhan, care, între timp, a fost demolată de autorităţi.

Problema este că un studiu al revistei Lancet afirmă că nu ar exista nicio legătură între piaţa din Wuhan şi primele cazuri consemnate.

O altă teorie este că virusul Wuhan ar fi fost scăpat de la Institutul de Virologie Wuhan, un laborator de nivel 4 (maxim), situat la câţiva kilometri de Piaţa de Animale Wuhan. Laboratorul se ocupă cu cercetări ale viruşilor letali (inclusiv programe militare conform unui fost agent Mossad, Dany Shoham), printre care şi SARS. China are un program militar de arme bacteriologice, organizat la începutul anilor 2000 de către generalul Chi Haotian, la vremea respectivă ministru al Apărării.

Din primele nouă cazuri raportate în noiembrie - patru bărbaţi şi cinci femei - niciunul nu a fost confirmat că fiind „pacient zero”. Toţi aveau vârste cuprinse între 39 şi 79 de ani.

Este posibil să existe cazuri raportate chiar mai devreme decât cele prezente în documentele consultate de SCMP.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii primul caz confirmat de virus Wuhan în China a fost pe 8 decembrie, dar agenţia nu urmăreşte bolile, ci se bazează pe raportări ale ţărilor membre pentru a furniza astfel de informaţii.

Un raport publicat în jurnalul medical The Lancet de către medicii chinezi de la Spitalul Jinyintan din Wuhan, care a tratat unii dintre cei mai timpurii pacienţi, data primei infecţii cunoscute ar fi 1 decembrie.

Dr. Ai Fen, primul avertizor cunoscut, a declarat pentru revista People într-un interviu care a fost ulterior cenzurat, că testele au arătat că un pacient de la spitalul central Wuhan a fost diagnosticat pe 16 decembrie cu un coronavirus necunoscut.

Mărturiile altor medici par să sugereze că la sfârşitul lunii decembrie comunitatea medicală din Wuhan avea, în mare, cunoştinţă despre epidemie.

Rapoartele anterioare au spus că, deşi medicii din oraş colectaseră probe de la cazuri suspectate la sfârşitul lunii decembrie, nu au putut confirma descoperirile lor deoarece dosarele au fost blocate de autorităţile comuniste - le era necesară aprobarea de la Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor.

Numeroşi medici au primit la momentul respectiv interdicţia de a dezvălui publicului vreo informaţie despre noua epidemie.

Transparenţa regimului comunist în efortul combaterii epidemiei este deja cunoscut, un amănunt important fiind faptul că laboratorul (din Shanghai) care a secvenţiat virusul Wuhan şi a publicat datele a fost închis, de către autorităţile chineze, a doua zi după publicare.

La începutul epidemiei regimul comunist chinez a suprimat activ ştirile şi diseminarea informaţiilor despre noua epidemie - prin hărţuirea jurnaliştilor şi chiar arestarea, la începutul lunii ianuarie, a unor persoane care răspândeau on-line veşti despre o boală misterioasă care lovise oraşul.