Virusul Wuhan continuă să se răspândească, Organizaţia Mondială a Sănătăţii ţine Taiwanul la uşă

.
. (China Photos/Getty Image)

Presiunea chineză menţine Taiwanul în afara organizaţiilor internaţionale, expunându-ne pe toţi unui risc nepermis.

Miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a convocat un comitet de experţi pentru o şedinţă de urgenţă, în vederea evaluării situaţiei privind focarul de coronavirus originar din Wuhan, China. Şedinţa de miercuri s-a încheiat fără să se ia o decizie, fiind urmată de altă şedinţă joi, când, în ciuda răspândirii virusului în toată China, OMS a hotărât să amâne declararea epidemiei o problemă de nivel internaţional.

Ce a scăpat, însă, de pe radar, este decizia OMS de a ţine, sub presiune chineză, Taiwanul în afara mecanismului de alertare imediată.

Taiwanul a confirmat primul caz de pneumonie la 21 ianuarie, o boală potenţial fatală asemănătoare cu epidemia letală de SARS din 2002-2003.

Beijingul se bazează pe o rezoluţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite adoptată la 25 octombrie 1971, care recunoaşte Republica Populară Chineză drept singurul reprezentant legitim al Chinei la ONU.

Problema este că în cazul crizelor de sănătate precum cea de faţă, decizia OMS de a accepta presiunile Chinei comuniste exclude reprezentarea unei ţări cu o populaţie de 25 de milioane de persoane.

Deşi oficialii taiwanezi primesc informaţii despre desfăşurarea crizelor de sănătate, cum ar fi coronavirusul Wuhan sau SARS/MERA, de la omologii din alte ţări, nu există niciun mecanism formal şi oficial care să asigure că mesajele sunt transmise urgent şi că sprijinul - în caz de nevoie - vine imediat.

Mai jenant este faptul că Taiwanul are o istorie excelentă de gestionare a focarelor anterioare în regiune, de la SARS la gripa porcină, astfel încât poziţia sa actuală de actor tras pe margine decisă în cadrul şedinţelor OMS reprezintă o posibilă problemă, având în vedere apropierea geografică de China şi legăturile comerciale/turistice extrem de strânse dintre cele două ţări.

Scandalul decuplării Taiwanului de fluxul informaţional în cazul epidemiilor masive repetă abuzurile comise de China în timpul epidemiei de SARS. China a fost criticată pe larg pentru muşamalizarea focarului SARS în 2002, când Taiwanul a fost una dintre ţările lovite gravde flagel.

Totuşi OMS a permis trimiterea unor specialişti în Taiwan abia după ce s-au înregistrat două victime.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe