Virusul Wuhan: Distruge nu numai plămânii, ci provoacă leziuni la rinichi, inimă, creier, sistemul digestiv [Washington Post]

Aproape jumătate dintre persoanele spitalizate din cauza bolii Covid-19 au sânge sau proteine în urină.
(Getty Images)

Virusul Wuhan, care cauzează boala numită COVID-19, este deseori pomenit de presă pentru efectele sale asupra plămânilor - aşa numita pneumonie atipică, sau pneumonie tip SARS, care a băgat sute de mii de persoane în terapie intensivă în cele cinci luni de focar.

În general presa vorbeşte despre efectele asupra plămânilor sau despre aşa-numitul efect de furtună de citokine care face ca bolnavii să nu poată respira, sau corpul să devină lipsit de oxigen, prin inflamarea şi înfundarea alveolelor pulmonare, fenomen care ajunge să blocheze accesul oxigenului în sânge şi în consecinţă la organe, până când acestea se blochează.

Însă tot mai multe date sugerează că virusul Wuhan ar ataca organele direct şi ar putea provoca şi inflamarea inimii, boli renale, disfuncţii ale creierului, cheaguri de sânge, precum şi probleme intestinale şi de ficat.

Deşi studii ale medicilor chinezi în acest sens au apărut cu luni în urmă, noi date obţinute după ce focarul s-a extins în occident arată că virusul Wuhan complică tratarea celor mai severe cazuri ale bolii provocate şi îngreunează recuperarea, potrivit Washington Post.

Aceste complicaţii sunt întâlnite mult prea frecvent pentru ca apariţia lor să poată fi pusă pe seama ”furtunii de citokine” cauzate de pneumonia atipică asociată cu COVID-19, consideră cercetătorii.

Aproape jumătate dintre persoanele spitalizate din cauza bolii Covid-19, cauzată de virusul Wuhan, au sânge sau proteine în urină, indicând leziuni la nivelul rinichilor, a spus Alan Kliger, nefrolog la Yale University School of Medicine.

Kliger a adăugat că datele preliminare arată că 14 până la 30 la sută dintre pacienţii internaţi în secţiile de terapie intensivă din New York şi Wuhan au dezvoltat insuficienţă renală şi au avut nevoie la un moment dat de dializă. Unităţile de terapie intensivă tratează atâtea cazuri de insuficienţă renală, a spus acesta, încât au nevoie de personal suplimentar care să poată efectua dialize şi au făcut apel la voluntari.

”Există un număr imens de oameni cu această problemă. Este surprinzător pentru mine”, a spus Kliger. ”Este foarte posibil ca virusul să se ataşeze de celulele rinichiului şi să le atace”.

Cu toate acestea, când cercetătorii din Wuhan au făcut autopsiile celor decedaţi de pe urma contractării virusului Wuhan, au descoperit că 9 cazuri din 26 aveau leziuni acute la rinichi, iar şapte aveau particule de coronavirus în rinichi, potrivit unui studiu efectuat de medicii din Wuhan şi publicat pe 9 aprilie în revista de specialitate Kidney Internaţional.

Aproape jumătate dintre persoanele spitalizate din cauza bolii Covid-19 au sânge sau proteine în urină

”Datele ar putea însemna că cel puţin o parte a leziunilor acute de rinichi pe care le vedem rezultă din infectarea directă a rinichiului, un fenomen care nu apărea la epidemia SARS din 2002”, susţine Paul M. Palevsky, nefrolog la University of Pittsburgh School of Medicine şi preşedinte a Fundaţiei Naţionale pentru rinichi.

Virusul ar putea de asemenea să afecteze inima. Clinicienii din China şi New York au raportat miocardită, o inflamare a muşchiului inimii, şi, mai periculos, aritmii ale inimii care pot stresa muşchii inimii şi pot genera infarct.

”[Unii pacienţi] par să nu aibă probleme ale sistemului respirator, dar dezvoltă probleme cardiace”, consideră Mitchell Elkind, preşedinte al Heart American Association şi profesor de neurologie la Columbia University.

Un studiu asupra pacienţilor cu simptome grave din China arată că 40% dintre ei au suferit aritmii şi 20% au avut o formă oarecare de leziune la nivelul inimii, a spus Elkind.

Virusul are, de asemenea, un impact clar asupra tractului gastrointestinal, provocând diaree, vomă şi alte simptome, fenomene care au ajuns deja în rapoartele din presă în ultimele luni.

Totodată, se ştie că un simptom al COVID-19 este pierderea mirosului şi gustului, lucru care a evidenţiat atacuri ale virusului Wuhan asupra sistemului nervos. ”Coronavirusul poate ataca şi invada nervii olfactivi”, a spus Claire Hopkins, preşedinta Societăţii britanice de rinologie. Potrivit acesteia, un număr mic de pacienţi prezintă confuzie, uneori masivă, un nivel scăzut al oxigenului din sânge, inclusiv pierderi ale cunoştinţei, astfel încât cercetătorii consideră că virusul Wuhan ar ataca sistemul nervos central, în mod direct, nu numai prin tăierea fluxului de sânge.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură