Virusul Wuhan în Moldova: 16 cazuri au fost confirmate oficial. Numărul total se ridică la 125

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunţat după şedinţa Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul Wuhan, că pe parcursul zilei de marţi 24 martie au fost procesate 104 probe de către Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP), dintre care 16 cazuri au fost confirmate oficial - 3 cazuri de import din Franţa, Ucraina şi Marea Britanie şi 13 cazuri cu transmitere locală.

La momentul actual, în Republica Moldova sunt înregistrate oficial 125 de persoane infectate cu virusul Wuhan.

În contextul în care astăzi au apărut în presă mai multe informaţii referitoare la 4 lucrători medicali din cadrul Spitalului Clinic Republican (SCR) care au fost testaţi în cadrul unui laborator privat şi au fost confirmate pozitiv cu coronavirus, Dumbrăveanu a precizat:

„Vreau să menţionez că vom analiza aceste cazuri, inclusiv prin analizarea internă a situaţiei, determinarea legăturii nemijlocite a acestor cazuri cu actul medical care este oferit pacienţilor, dar şi confirmarea acestor cazuri în cadrul laboratorului ANSP. Aceste 4 cazuri nu sunt reflectate în numărul celor 16 cazuri noi”.

Amintim că acum două zile, o doctoriţă de la Spitalul Clinic Republican (SCR), a fost confirmată pozitiv cu virusul Wuhan, după ce ar fi intubat un pacient infectat. Tot atunci, mai mulţi medici de la SCR au punctat că „la moment avem echipament de protecţie, mai puţin respiratoare. Ecrane de protecţie ne-au promis zilele acestea. Măştile recomandate sunt FFP3, cele cu supapă, dar noi nu avem aşa ceva. Avem câteva măşti N95, dar ele sunt puţine, la un val mai mare de pacienţi nu facem faţă, le îmbrăcăm doar când intrăm la pacient”, a declarat unul dintre medici.

De menţionat că cei 6 medicii care au fost în tură cu doctoriţa infectată n-au fost testaţi la coronavirus de tip nou, deşi ar fi solicitat acest lucru.