Virusul Wuhan - Israelul dezbate suspendarea totală a libertăţilor individuale într-o comisie din Knesset

Matrix
Matrix (captură Youtube)

După ce premierul Benjamin Netanyahu a anunţat, sâmbăta trecută, că autorităţile vor utiliza tehnologia şi sistemele „anti-tero” ale ţării pentru a combate „inamicul invizibil” virusul Wuhan, mass-media israeliană raportează acum că guvernul ia în considerare „suspendarea totală a libertăţii individuale" - conform publicaţiei Haaretz.

Şeful serviciilor de sănătate publică din Israel solicită acum acest lucru.

Sigal Sadetsy a declarat subcomisiei Knesset (parlamentului israelian) pentru Informaţii şi Servicii Secrete în această săptămână că „introducerea în carantină şi monitorizarea personală a oamenilor, precum şi o renunţare totală a libertăţilor personale” este urgentă.

Observaţiile alarmante ale şefului sănătăţii publice au ridicat sprâncene în rândul parlamentarilor aflaţi în şedinţa de urgenţă. Atunci când a fost presată cu privire la ceea ce ar presupune „oprirea libertăţilor personale”, Sadetsy a subliniat că este nevoie să se treacă dincolo de o simplă carantină - vorbind o blocare totală la nivel naţional. Haaretz relatează:

Sadetsy şi Moshe Bar Siman Tov, directorul general al Ministerului Sănătăţii, au încercat să convingă membrii Comisiei să dea Shin Bet-ului aprobarea să folosească „mijloace tehnologice speciale” pentru a detecta unde au fost persoanele diagnosticate şi persoanele la care au fost expuse, în timp ce deveniseră purtători de virus - şi să-i izoleze.

Şocant, şeful serviciilor de sănătate, Sidal Sadetsy, a cerut în esenţă ca statului să i se acorde puteri totalitare precum cele pe care le are Partidul Comunist Chinez, pentru a combate pandemia, într-un dialog publicat de Haaretz.

Deputatul Yair Lapid (al partidului centrist Albastru-Alb) a încercat de mai multe ori să sublinieze că în China nu există democraţie şi, prin urmare, situaţia sa este diferită de cea a Israelului. Oficialii din domeniul sănătăţii nu au răspuns direct, dar au reiterat că atât momentul, cât şi puterea răspunsului la epidemie sunt critice, şi, prin urmare, există o nevoie de a aproba măsurile extreme.

Anterior, un lider al partidului de opoziţie din partea partidului Meretz, Nitzan Horowitz, a blocat planurile lui Netanyahu pentru folosirea tehnologiilor de combatere a terorismului în criză, menţionând că urmărirea cetăţenilor „folosind baze de date şi mijloace tehnologice sofisticate poate duce la încălcarea severă a vieţii private şi libertăţilor civile de bază”.

Întrebarea este dacă, odată ce aceste „măsuri de urgenţă” sunt puse în aplicare, vor mai fi vreodată abrogate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe