Virusul Wuhan loveşte. 3 miliarde de persoane în carantină, ţiţeiul cade

Fatih Birol
Fatih Birol (SHAUN CURRY/AFP/Getty)

Ţiţeiul a mai căzut 4% astăzi, pe fondul unei declaraţii a şefului Agenţiei Internaţionale pentru Energie, care afirma că „cererea globală de petrol este în cădere masivă” din cauza pandemiei virusului Wuhan, situaţie agravată şi de războiul preţurilor dintre Arabia Saudită şi Rusia.

Comentariile lui Fatih Birol s-au adăugat la perspectivele sumbre ale pieţei petrolului, comercianţii, băncile şi analiştii prognozând o ofertă uriaşă în timp ce guvernele îşi închid economiile pentru a combate contagiunea. "Efectele turbulenţelor vor fi resimţite în anii următori", a spus Birol.

Vorbind la un eveniment găzduit de Consiliul Atlantic joi, Birol a spus că "astăzi 3 miliarde de oameni sunt blocaţi. Ca urmare a acestui fapt, este posibil să vedem că scade cererea cu până la 20 de milioane de barili pe zi."

Analiştii de la Goldman Sachs au estimat că „măsurile de izolare globală duc la o prăbuşire fără precedent a cererii de ţiţei, care ar putea scădea cu 10,5 mbpz în martie şi cu 18,7 mbpz în aprilie” sau aproape 20 mbpz potrivit prognozei AIE. După cum rezumă Goldman, „un şoc al cererii de această amploare va copleşi orice răspuns al ofertei, inclusiv orice potenţial îngheţ sau reducere a producţiei de bază a OPEC”.

Birol a prevăzut că cererea va scădea în primul trimestru, iar probabil că situaţia se va agrava în următoarele trei luni.

Având în vedere că piaţa este zdrobită de o combinaţie fără precedent între dispariţia cererii şi o creştere a ofertei în urma războiului preţurilor dintre Arabia Saudită şi Rusia, Birol a cerut producătorilor importanţi să fie responsabili.

Prăbuşirea preţurilor va duce la o scădere majoră a producţiei de ţiţei şist în SUA din trimestrul următor, potrivit lui Birol.

Pericolul pentru producţia de şist a SUA şi a milioanelor de locuri de muncă aferente, este şi motivul pentru care ieri, Mike Pompeo, l-a chemat pe prinţul Casei Regale, Mohammed bin Salman, îndemnându-l să contribuie la ridicarea preţului petrolului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie