Virusul Wuhan poate fi transmis prin aer. Nouă membri de familie infectaţi după ce iau masa împreună

Medici în spitale din China se luptă cu epidemia cauzată de coronavirus Wuhan
Medici în spitale din China se luptă cu epidemia cauzată de coronavirus Wuhan (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)

Nouă membri ai unei familii din Hong Kong au fost infectaţi cu noul coronavirus după ce au mâncat împreună la o masă într-un restaurant luna trecută, au confirmat oficialii.

Oficialii din domeniul sănătăţii din Hong Kong au declarat duminică faptul că cei nouă au luat masa la sfârşitul lunii ianuarie. Un bărbat în vârstă de 24 de ani şi bunica sa în vârstă de 91 de ani aveau rezultate pozitive la testarea pentru infecţie, apoi au urmat părinţii, verii şi mătuşele bărbatului, potrivit The New York Times şi South China Morning Post.

Familia a făcut parte dintr-un total de 19 persoane care au consumat mâncare gătită într-un vas mare cu supă - o metodă de gătit chineză în care oamenii adaugă carne, legume şi alte ingrediente - a declarat Chuang Shuk-Kwan, un oficial din domeniul sănătăţii din Hong Kong, într-o conferinţă de presă. Cei 19 se adunaseră la restaurantul Lento Party din Kwun Tong pe 19 ianuarie.

Mulţi dintre cei care au luat masa împreună nu prezentau simptome, nici măcar minore, a spus Chuang.

„Ne confruntăm cu dificultăţi majore în izolarea cazurilor suspectate şi urmărirea celor care au avut un contact strâns cu pacienţii confirmaţi”, a spus Chuang citat de SCMP. Două rude din China continentală luaseră şi ele parte la cină înainte de a pleca din Hong Kong luna trecută, iar acum solicită îngrijiri medicale în China.

"Sugerez publicului reducerea întîlnirilor. Dacă sunt necesare, încercaţi să reduceţi timpul petrecut împreună", a spus Chuang. El a cerut şi cetăţenilor să nu dea beţişoarele altor persoane.

Sâmbătă, Hong Kong a început să aplice o perioadă de carantină de 14 zile pentru persoanele care provin din China continentală, în încercarea de a stopa răspândirea virusului, despre care se crede că are originea în Wuhan, provincia Hubei. Potrivit agenţiei de ştiri AFP, care a transmis cazul familiei infectate, ministrul sănătăţii oraşului a declarat duminică că aproximativ 470 de persoane au primit ordin să rămână acasă, în camere de hotel sau în centrele de carantină ale administraţiei.

Între timp, oficialii Partidului Comunist Chinez au pus în aplicare carantine şi blocaje în Wuhan şi în alte oraşe chineze, afectând câteva sute de milioane de oameni. Zeci de mii de oameni au fost infectaţi de coronavirus în toată China, deşi există temeri că cifrele oficiale furnizate de regimul chinez nu sunt corecte.

Între timp, regimul s-a confruntat cu acuzaţii crescânde de cenzură şi muşamalizare, după ce un doctor care a vorbit despre epidemie a murit în circumstanţe suspecte săptămâna trecută.

Videoclipuri tulburătoare au fost, de asemenea, încărcate pe reţelele de socializare ilustrând oficiali guvernamentali care iau cu forţa oamenii pentru carantină.

Temerile s-au înmulţit şi mai mult după ce oficialii din domeniul sănătăţii din Shanghai au confirmat sâmbătă că virusul Wuhan poate fi răspândit prin aer sau când o persoană inhalează particule în aer care conţin virusul. Sindromul respirator acut sever (SARS), rujeola şi gripa aviară H5N1 pot fi răspândite în acelaşi mod.