Vitali Ignatiev: Discuţiile în formatul „5+2” de la Bratislava au fost „foarte dificile” din cauza divergenţelor

Chestiunile cele mai acute pentru Tiraspol sunt închiderea conturilor pe care companii din regiunea secesionistă le aveau în băncile moldoveneşti, afirmă Vitali Ignatiev.
Vitali Ignatiev, reprezentantul politic al Tiraspolului în discuţiile privind reglementarea transnistreană
Vitali Ignatiev, reprezentantul politic al Tiraspolului în discuţiile privind reglementarea transnistreană (novostipmr.org)

Reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev, a declarat pentru presa din stânga Nistrului că discuţiile de la Bratislava pentru reglementarea transnistreană, care s-au încheiat recent fără semnarea unui protocol, vor continua şi pe alte paliere, în timpul apropiat, inclusiv la conferinţa informală din Bavaria, dar şi la următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2”.

Potrivit Radio Europa Liberă, Ignatiev a mai notat că discuţiile au fost „foarte dificile” şi că protocolul nu a putut fi semnat din cauza divergenţelor. Între chestiunile cele mai acute pentru Tiraspol el a menţionat închiderea conturilor pe care companii din regiunea secesionistă le aveau în băncile moldoveneşti – temă asupra căreia va insista şi la următoarele discuţii.

Banca Naţională a Moldovei a anunţat că, din cauza noilor cerinţe internaţionale, a înăsprit reglementările privind combaterea spălării banilor şi că doar patru companii din Transnistria, din totalul de peste 420, au refuzat să se conformeze acestora.

Politologul Dionis Cenuşă consideră că negocierile par să se fi împotmolit din două motive: lipsa de consens pe problematica transnistreană dintre Guvernul şi Preşedinţia de la Chişinău, dar şi lipsa unei înţelegeri conceptuale între Chişinău şi Tiraspol.

„Există un fel de insistenţă a Chişinăului pe negocierea tuturor subiectelor, inclusiv cel legat de statutul special pentru regiunea transnistreană, şi pe de altă parte avem o nedorinţă a Tiraspolului de a atinge în general subiectul statutului”, a adăugat Cenuşă citat de Radio Europa Liberă.