Vitalie Ciobanu: Monumentul inaugurat de Dodon la Volgodonsk, dovadă a lipsei de demnitate naţională

Nu este clar de ce Cantemir are în mână un strugure mare. Igor Dodon nu ştie că Dimitrie Cantemir nu a fost kolhoznic şi nu a avut nicio legătură cu viticultura, remarcă Alexandru Tănase.
Igor Dodon la inaugurarea monumentului de la Volgodonsk, Rusia
Igor Dodon la inaugurarea monumentului de la Volgodonsk, Rusia (facebook.com/dodon igor)

Comentatorul politic Vitalie Ciobanu susţine că monumentul recent inaugurat de Igor Dodon în Federaţia Rusă, la Volgodonsk care îl înfăţişează pe Dimitrie Cantemir şi Petru cel Mare ar fi deopotrivă un scandal artistic şi o insultă politică.

”Dimitrie Cantemir, apare ca un pitic în preajma uriaşului Petru I, ţine în mână un imens strugure de poamă – imaginea emblematică a moldoveanului în Uniunea Sovietică. Ţarul Petru are o cupă din care, pesemne, va bea vin moldovenesc”, scrie Vitalie Ciobanu într-un comentariu pentru radio Europa Liberă precizând că, Dodon se laudă că a pus piatra de temelie a acestui ansamblu sculptural, însă stilul kitsch al lucrării demonstrează că socialistul nu are nici gust artistic şi nici nu cunoaşte anvergura intelectuală a lui Dimitrie Cantemir.

În concluzie, comentatorul politic a ţinut să sublinieze că preşedintele Dodon va rămâne în cronica timpului cu această monstruozitate de la Volgodonsk – un monument al servilismului pro-rus şi al lipsei de demnitate naţională. ”Şi nici măcar o altă suspendare de cinci minute nu-l va salva de ridicol.”

În context, şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase a notat că monumentul inaugurat de Igor Dodon la Volgodonsk este oribil. ”Nu-i clar de ce Cantemir are în mână un strugure de dimensiuni patologic de mari. Păcat că nimeni nu l-a informat pe Igor Nikolaevici, că Dimitrie Cantemir nu a fost kolhoznic şi nu a avut nicio legătură cu viticultura. Cantemir de fapt a rămas în memoria contemporanilor ca un mare cărturar, geograf, istoric, muzician...”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe